Ultimele știri

Slujire arhierească în orașul Cornești: ÎPS Părinte Mitropolit Petru aduce binecuvântare comunități de credincioși

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat sâmbătă, 23 septembrie 2023, o slujbă arhierească deosebită în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din localitatea Cornești, raionul Ungheni. Ierarhul a fost călduros întâmpinat de Preacucernicul Părinte Vasile Alcaz, Protopopul de Ungheni, și de Părintele Iulian Gâscă, parohul bisericii gazdă.

Într-un sobor format din alți 14 clerici, atât de pe malul stâng, cât și de pe malul drept al Prutului, diaconi, preoți și ieromonahi de la Mănăstirea Cetățuia din Iași, Sfânta Liturghie a adus o profundă binecuvântare și mângâiere comunității de creștini din orașul Cornești.

Momentul a fost îmbogățit de prezența unui cor de psalți de la Catedrala Mitropolitană din Iași, dirijat de Matei-Teodor Doroșincă, care au înălțat răspunsurile liturgice cu o adâncă reverență, transmițând un duh al păcii și pocăinței, într-o atmosferă duhovnicească aparte, specifică cântului bizantin.

Prin această vizită pastorală, Înaltpreasfinția Sa și-a propus să apropie mai mult oamenii de Dumnezeu și de Biserica Ortodoxă, să-i îndrume pe credincioși spre înțelegerea mai profundă a scopului vieții creștine, să reînvie în inimile lor dorul către cer, și să-i motiveze să se implice mai activ în viața liturgică și socială a parohiei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Petru a ținut un cuvânt de învățătură, subliniind importanța nădejdii în ajutorul lui Dumnezeu, puterea rugăciunii pentru noi și pentru aproapele nostru, necesitatea menținerii păcii și a statorniciei în credință. De asemenea, Părintele Mitropolit nu a ezitat să laude parohienii și pe Părintele Iulian Gâscă pentru organizarea acestui eveniment liturgic de o importanță deosebită pentru sufletele credincioșilor.

În recunoașterea eforturilor și realizărilor remarcabile ale Părintelui Iulian Gâscă în slujba Bisericii lui Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Petru l-a decorat cu dreptul de a purta crucea cu pietre prețioase.

Decorarea Părintelui paroh Iulian Gâscă cu dreptul de a purta crucea cu pietre scumpe

De asemenea, un sprijin deosebit și o persoană preocupată de binele bisericii este doamna Vera Buga, Primarul orașului Cornești, care a onorat evenimentul cu prezența sa. În cuvântul său, Părintele Mitropolit a exprimat aprecierea pentru deschiderea și dragostea cu care doamna primar înconjoară Mitropolia Basarabiei și acest lăcaș sfânt. Ca semn de recunoștință, doamna primar a fost decorată cu o Diplomă de vrednicie din partea Înaltpreasfinției Sale.

În timpul ceremoniei, au fost acordate și alte distincții prietenilor apropiați și ctitorilor parohiei, printre care s-au numărat: Monahul Arsenie Acatrinei, domnul Adrian Chistol, domnul Alexandru Tarcă, doamna Viorica Tarcă, doamna preotese Eugenia Romanciuc și alți enoriași dedicați.

Într-un discurs emoționant, Părintele Iulian Gâscă a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare, aducându-și recunoștința în mod special față de Părintele Mitropolit Petru și soborul de clerici, corul de psalți, doamna primar și toți cei prezenți la Sfânta Liturghie. În semn de apreciere, Părintele i-a oferit Înaltpreasfinției Sale un omofor și un epitrahil.

Evenimentul a continuat cu un moment artistic, în care mai mulți copii au recitat poezii patriotice românești, subliniind astfel importanța spirituală și culturală a acestei sărbători.

După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți s-au unit în curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru a aduce un omagiu părintelui Grigore Romanciuc, care a fost înmormântat în proximitatea acestui lăcaș sfânt. Împreună cu ceilalți 14 preoți și diaconi, Ierarhul a săvârșit o slujbă de parastas pentru odihna sufletului său în locurile drepților și în raiul desfătării celei veșnice.

Slujba parastasului săvârșit de Părintele Mitropolit PETRU la mormântul Părintelui Grigore Romanciuc

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img