Slujbă Arhierească oficiată de ÎPS Părinte Mitropolit Petru în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, loc. Răzeni

21 Iunie 2021

Sâmbătă, 19 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, la Parohia Sfântul Ierarh Nicolae”, unde este Preot Paroh Părintele Andrei Cotorobai. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Sâmbăta dinaintea Praznicului Pogorârii Sfântului Duh este destinată pomenirii morților, în popor numindu-se Moșii de Vară. Conform Tradiției Bisericii Ortodoxe, slujbele de pomenire pentru cei adormiți, se fac cu preponderență sâmbăta, deoarece este ziua când Mântuitorul Hristos a coborât cu sufletul la iad pentru a-i elibera pe cei din veac adormiți.

Slujbele de pomenire, numite parastase, sunt momente de întristare, fiind în strânsă legătură cu Sfânta Liturghie.

 

 

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, împreună cu părinții slujitori, a săvârșit slujba de parastas pentru cei adormiți în dreapta credință și în nădejdea Învierii, pomenindu-se Părintele Ion Cotorobai care a trecut la cele veșnice cu un an în urmă.

 

 

Înainte de plecare, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de credincioși, a păstrat un moment de reculegere la mormântul Părintelui Ion Cotorobai, aflat lângă biserică, fost paroh al comunității și tatăl Părintelui Paroh actual.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.

Share