Ultimele știri

Simpozionul de la Academia de Științe a Moldovei explorează istoria și importanța Mitropoliei Basarabiei: o retrospectivă asupra trecutului și o privire către viitor

Joi, 23 martie, Academia de Științe a Moldovei a găzduit Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr”. Evenimentul a reunit o serie de personalități de seamă din domeniul științific, religios și academic, precum și reprezentanți ai societății civile, care au discutat despre rolul și importanța reactivării Mitropoliei Basarabiei pentru societatea basarabeană.

Evenimentul a început cu semnarea unui protocol de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Prelegerile întâlnirii au reflectat drumul parcurs de Ortodoxia românească din Basarabia de-a lungul deceniilor.

Simpozionul a inclus o serie de prezentări și dezbateri privind istoria și evoluția Mitropoliei Basarabiei, precum și implicațiile politice și sociale ale reactivării acesteia. De asemenea, s-au analizat argumentele și premisele care stau la baza acestei inițiative, precum și consecințele pe care aceasta le-ar putea avea pentru comunitatea creștină ortodoxă din Republica Moldova.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, domnul prof. univ. Dan Dungaciu, a subliniat: „Mitropolia Basarabiei este cel mai bun interlocutor pentru acel public care transmite mesajul că poți să mergi și la biserică ortodoxă, poți să fii european, și euroatlantic și pro român. Drumul crucii a Mitropoliei Basarabiei s-a terminat, slavă Domnului, dar urmează un alt drum complicat, în care Mitropolia Basarabiei trebuie să își asume toate funcțiile pe care le are, și să le pună în lucrare”.

La rândul său, directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, domnul dr. hab. Gheorghe Cojocaru, a precizat că „Misiunea istorică a Bisericii dintre Prut și Nistru a fost și rămâne cu siguranță mai mult decât una aplecată spre cele cerești sau cele sfinte”.

„În momentele de răscruce ale istoriei, cum a fost în anii 1917 – 1918, Biserica a coborât printre oameni reculegând-se și ajutându-i să se mobilizeze pentru o renaștere spirituală și națională. Să amintim că în 1917 Uniunea clerului ortodox basarabean a delegat în Sfatul Țării un deputat moldovean și unul ucrainean”, a mai afirmat dr. hab. Gheorghe Cojocaru.

Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr” a fost un eveniment important pentru înțelegerea istoriei și a actualității celei mai importante instituții religioase românești din Republica Moldova. Participanții au adus în discuție numeroase aspecte și au deschis calea către noi colaborări, dezbateri și cercetări în acest sens.

Mai multe detalii despre eveniment puteți urmări în materialul video realizat de postul de televiziune TVR Moldova:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img