Ultimele știri

Premierul României, Domnul Nicolae Ionel Ciucă vizitează Mitropolia Basarabiei și susține proiectele Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a efectuat astăzi o vizită oficială la Mitropolia Basarabiei, cea mai importantă instituție religioasă românească din Republica Moldova. Acesta a fost însoțit de Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, Secretarul General al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Nicolae Ivășchescu și alți oficiali.

Din partea gazdă, delegația română a fost primită de Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier mitropolitan, Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier mitropolitan și Părintele Petru Buburuz, Preot paroh.

Domnul Prim-ministru și însoțitorii săi au vizitat șantierul Catedralei Mitropolitane „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău și au fost informați despre nevoile și dificultățile cu care se confruntă comunitatea în realizarea și finisarea lucrărilor de construcție și pictură ale lăcașului de cult și de amenajare a curții exterioare. Catedrala va fi un simbol al identității românești și al unității spirituale dintre cele două maluri ale Prutului.

În cadrul discuțiilor oficiale, Părintele Mitropolit Petru a mulțumit întregii delegații, respectiv Guvernului României, pentru ajutorul și grija pe care o poartă față de necesitățile și problemele cu care se confruntă atât Mitropolia Basarabiei cât și statul Republica Moldova, amintind faptul că Mitropolia Basarabiei este cea mai valoroasă și fidelă instituție românească din spațiul basarabean, care promovează și cultivă identitatea națională și istorică românească prin activitățile sale sacerdotale, culturale și sociale.

În acest context, Înaltpreasfinția Sa a solicitat dinamizarea sprijinului oferit de Autoritățile de la București, prin potențarea bugetului alocat Mitropoliei și suplimentarea numărului de salarii clericale și neclericale, în situația în care tot mai mulți preoți doresc să acceadă la oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române, iar activitatea personalului administrativ se intensifică, prin numeroasele acțiuni și inițiative desfășurate în toate parohiile din țară.

Părintele Arhidiacon Maxim Sturza a prezentat raportul detaliat privind resursele necesare proiectelor și inițiativelor pe care Mitropolia Basarabiei intenționează să le implementeze în viitorul apropiat. Acesta a fost un pas important în direcția planificării și organizării programelor viitoare care au ca scop sprijinirea cetățenilor din Republica Moldova.

În continuare, Mitropolitul Petru a subliniat rolul important pe care l-a avut Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în medierea dialogului dintre cele două Guverne, al României și al Republicii Moldova. În calitate de partener de încredere al Statului Român, Mitropolia Basarabiei a primit susținerea necondiționată a Guvernului României, care a recunoscut eforturile Patriarhiei Române în dezvoltarea Republicii Moldova și în parcursul integrării sale în Uniunea Europeană.

Aceasta a fost o mărturie a bunei voințe și a dorinței comune de a consolida relațiile dintre cele două țări și de a ajuta la dezvoltarea socială, spirituală și economică a Basarabiei.

Domnul Prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă și-a exprimat aprecierea pentru rolul Mitropoliei Basarabiei în promovarea valorilor culturale, lingvistice și spirituale românești pe teritoriul Republicii Moldova. El a asigurat că Guvernul României va continua să susțină proiectele Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, să ofere asistență pentru dezvoltarea social-ecleziastică a Mitropoliei și să contribuie la consolidarea legăturilor fraterne dintre credincioșii de pe ambele maluri ale Prutului. 

De asemenea, Domnul Nicolae Ionel Ciucă a subliniat importanţa respectării drepturilor şi libertăților fundamentale ale credincioșilor și ale clerului Mitropoliei Basarabiei.

Prin discursul Domnului Prim-ministru, Guvernul României a confirmat angajamentul său de a sprijini Mitropolia Basarabiei prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte și prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, garantând că va continua să susțină cu seriozitate proiectele Mitropoliei care vin în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova.

Este demn de remarcat faptul că meritul succesului acestor programe este atribuit rodnicei colaborări între administrația Centrul eparhial și echipa celor două departamente guvernamentale, conduse de: Florinel-Irinel Frunză – director al Secretariatului de Stat pentru Culte, cu atribuţii de Secretar de stat, Adrian Dupu – Secretar de stat și Nicolae Ivășchescu – Secretar General, care au fost recunoscuți pentru implicarea, responsabilitatea și angajamentul lor în coordonarea acestor proiecte.

Prin intermediul acestor eforturi comune și a sprijinului constant al Guvernului României, Mitropolia Basarabiei continuă să joace un rol important în promovarea dezvoltării și prosperității Republicii Moldova, precum și în menținerea și consolidarea relațiilor puternice dintre cele două state vecine.

La finalul întrevederii, reprezentanții celor două delegații au schimbat cadouri simbolice și au adresat mesaje de pace, bunăstare și binecuvântare pentru toți cei prezenți.

ÎPS Petru i-a dăruit Premierului Nicolae Ionel Ciucă o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, ca dar al Mitropolitului, urându-i sănătate și mult ajutor din partea ocrotitorului său spiritual, pentru îngrijirea și reîntregirea poporului român de pretutindeni. Acesta, la rândul său, oferindu-i Înaltpresfințitului un tablou cu Castelul Peleș din Sinaia.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img