Ultimele știri

Rugăciune în comuniune: Preoții din Arhiepiscopia Chișinăului se alătură Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Ieri, 12 octombrie 2023, cu binecuvântarea ÎPS Părinte TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a ÎPS Părinte PETRU, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, un sobor de preoți din Arhiepiscopia Chișinăului, Mitropolia Basarabiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, în cadrul programului liturgic dedicat hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai ortodoxiei, iar hramul său este un eveniment deosebit de important pentru ortodoxia românească.

Joi dimineață, 12 octombrie, în a șasea zi de hram, Preasfințitul Părinte DAMASCHIN Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Această slujbă euharistică înălțătoare a avut loc cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, și a fost o ocazie minunată de împreună-slujire între clericii din diferite eparhii românești.

La această Sfântă Liturghie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a fost însoțit de un numeros sobor de clerici din Protopopiatul Târgu Neamț și din cele trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei. Această adunare a clerului din cele două teritorii ortodoxe românești a demonstrat frăția duhovnicească și identitară care depășește granițele geografice.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Mira” al Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” Flora, condus de prof. Petronela Dârțu, contribuind la solemnitatea acestei slujbe de mare însemnătate.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a împărtășit cu credincioșii prezenți gânduri profunde despre încrederea în voia lui Dumnezeu în luarea deciziilor importante:

„Nu vă bazați doar pe ceea ce puteți dumneavoastră, pe ceea ce știți, pe ceea ce intuiți, pe concluziile care vin în urma unei deducții logice. Chemați-L pe Domnul atunci când sunteți în fața unei decizii deosebit de importante, semnificative, cruciale pentru viața dumneavoastră și nu vă grăbiți. Deciziile importante se iau în urma unei cumpăniri, nu pe loc, nu cum ne vine, ci în urma unei sfătuiri, în urma chemării ajutorului lui Dumnezeu, luminării din partea Lui.”

Această slujbă de înaltă importanță duhovnicească a fost urmată de un moment deosebit în care Părintele Mitropolit Teofan i-a primit cu drag pe preoții din Mitropolia Basarabiei în reședința sa. În semn de binecuvântare și dragoste, părinții au primit în dar volumele „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor”, publicate la Editura Doxologia.

Această comuniune liturgică și spirituală a adus împreună zeci de mii de credincioși care au venit la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a se închina și a se ruga în fața moaștelor sfinților prezenți. Ziua de 14 octombrie, ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, se așteaptă să atragă peste 150.000 de pelerini care vor veni să se roage pentru binecuvântarea neamului românesc. Catedrala Mitropolitană din Iași și zonele adiacente au fost pregătite pentru a primi această mare adunare de credincioși.

Această legătură duhovnicească temeinică dintre Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei marchează o frumoasă tradiție de fraternitate istorică și de unitate în credință. Slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași a reprezentat un moment de mare binecuvântare pentru preoții românii de pe ambele maluri ale Prutului și o dovadă a puterii comunității ortodoxe românești, care transcende granițele geografice.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook sau pe site-ul Doxologia.ro

Sursă foto: Pr. Silviu Cluci

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img