Ultimele știri

PS Veniamin invitat de onoare în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

  În Duminica a 26-a după Rusalii(stil nou), în data de 18 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul “Sf. Ier. Nicolae” din comuna Berchisesti, jud. Suceava, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, PS Veniamin a explicat pericopa evanghelica de la Sf. Apostol și Evanghelist Luca, despre bogatul căruia i-a rodit tarina.

  La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte a înmânat diplome și distincții de vrednicie pentru activitatea misionară și liturgică desfășurată în cadrul Bisericii, doamnei Violeta Zenovia Taran, Primarul comunei Berchisesti, Preotului Ionel Coca, paroh al Bisericii Sf. Ier. Nicolae din aceeași localitate, Preotului Bogdan Cojoleanca, Director al Seminarului Teologic Sf. Ier. Dosoftei din Suceava.

  În continuarea aceleiași zile, PS Veniamin, alături de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au sfințit Centrul de Cultura, Arta și Tradiție din satul Berchisesti, alături de autoritățile locale și județene din Suceava, Cernăuți și Basarabia.

  După binecuvântarea centrului cultural, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, împreună cu Episcopul Veniamin al Basarabiei de sud au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor satului căzuți în războiul din 1918 și făuritori ai Marii Uniri.

  În cadrul evenimentului de inaugurare al centrului cultural a fost organizată și o expoziție de fotografii ale eroilor din sat care au luptat pe front în Primul Război Mondial. De asemenea, au fost prezenți veterani de război în viață.

  La eveniment au participat oficialități județene și locale, invitați din Basarabia și Cernăuţi și locuitori din Berchișești.

  A fost prezent protoiereul Vasile Covalciuc din Cernăuţi, Insp. șef ISU Colonel Costică Ghiaţă, prefectul județului Suceava Mirela- Elena Adomnicăi etc.

   De asemenea, pentru a sublinia înfrățirea acestor localități cu comuna Berchisești, au fost prezenți șase primari de comune din Basarabia și patru primari din Cernăuţi.

  Primarul comunei, Violeta-Zenovia Ţăran i-a oferit Arhiepiscopului Pimen titlul onorific de cetățean de onoare al comunei Berchișești.

  Toate personalitățile prezente au primit distincții onorifice din partea veteranilor de război, oferite de președintele Asociației Județene a Veteranilor de război, prof. colonel Mihai Filip.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Sursă: basilica.ro

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img