Ultimele știri

PS Antonie: „Mergem în Împărăţia lui Dumnezeu doar dacă suntem buni şi milostivi”

Duminică, 18 noiembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova, raionul Ocniţa (preot paroh Alexandru Bologa).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu peste familia părintelui Alexandru şi pentru sănătatea ctitorilor sfântului locaş din Gârbova.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XXII-a după Rusalii şi la activitatea părintelui Alexandru.

Vorbind despre virtutea milosteniei, PS Antonie, între altele, a spus: „Evanghelia de astăzi ne arată cât de mult putem pierde dacă nu suntem milostivi. Reţinem că mergem în Împărăţia lui Dumnezeu doar dacă suntem buni şi milostivi. Mai învăţăm că viaţa pe pământ ne este dată pentru a ne pregăti de viaţa veşnică. De felul cum am folosit viaţa trecătoare depinde dacă câştigăm sau nu viaţa veşnică”. „Să folosim timpul vieţii noastre pentru a ne apropia de Dumnezeu şi a ne face părtaşi la fericirea veşnică”, a îndemnat PS Antonie. 

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Alexandru care cu multă jertfă se îngrijeşte de bunul mers al vieţii religioase din Gârbova.

PS Antonie a dăruit creştinilor prezenţi la slujbă iconiţe cu chipul Maicii Domnului.

Părintele Alexandru i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Gârbova şi cu alte ocazii.

Înaintea Sfintei Slujbe, PC diacon Andrei Gabura a fost hirotesit întru arhidiacon.

În drum spre Bălţi, PS Antonie a vizitat paraclisul din satul Climăuţi, unde părintele Sergiu Măriţoi, protopop de Edineţ şi Donduşeni, i-a vorbit ierarhului Episcopiei de Bălţi despre lucrările de lichidării a consecinţelor incendiului devastator din ziua d 29 noiembrie 2016 când sfântul locaş din Climăuţi a ars în proporţie de 80 la sută.

Istoric: Conform datelor istorice satul Gârbova a luat fiinţă în anul 1700. Biserica veche de lemn din sat a fost construită în anul 1775. În prezent această biserică este amplasată pe teritoriul Muzeului Satului din mun. Chişinău. În anul 1908 a fost construită biserica actuală care este din tot din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.  În1958 biserica a fost închisă, de regimul sovietic ateu, după slujba de Învierea Domnului din acel an. În perioada 1988 – 1992 s-au efectuat lucrări de reconstrucţie. În 1992 sfântul locaş a fost sfinţit. Din 1992 până în 2000 la altarul din Gârbova s-au succedat 24 de preoţi. Din 2000 slujitor în Gârbova este părintele Alexandru Bologa. Tot în anul 2000 comunitatea din Gârbova trece la jurisdicţia canonică din R. Moldova – Mitropolia Basarabiei. Ultima slujbă arhierească la Gârbova a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în data de 25 noiembrie 2012.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img