Ultimele știri

PS Antonie: „Suntem chemaţi ca fiecare dintre noi să devenim mesageri al Unirii”

În după amiaza zilei de vineri, 1 decembrie 2017, ziua când întreaga suflare românească a sărbătorit Ziua Marii Unirii de la Alba Iulia, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la biserica „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din oraşul Orhei (preot paroh Sergiu Aga, consilier mitropolitan), un Te-Deum cu ocazia Zilei Naţionale a Tuturor Românilor.

Clericii Mitropoliei Basarabiei au adus mulţumiri Bunului Dumnezeu, „pentru binefacerile ce au fost asupra poporului român prin Marea lui Unire într-o ţară românească şi creştină”.

PS Antonie i-a felicitat pe Orheieni cu marea sărbătoare a românilor de pretutindeni, menţionând, între altele: „Ziua de 1 decembrie este o zi binecuvântată de Dumnezeu, pentru ca tot românul să se bucure întrînsa. Lupta înaintaşilor noştri pentru realizarea Marii Uniri constituie un exemplu de urmat pentru noi toţi. Aşa a rânduit istoria că şi nouă ne-a revenit parte din această mare şi sfântă lucrare – realizare unitatea poporului român. Suntem chemaţi ca fiecare dintre noi să devenim mesageri al Unirii. Să vorbim de istoria noastră, de cultura noastră, de limba noastră. Unire nu ţine doar de trecut, ci de prezent şi de viitor. Pentru acest viitor luminos avem datoria să lucrăm, cu acelaşi sacrificiu, ca şi buneii şi străbuneii noştri. Unirea este inevitabilă, pentru că Dumnezeu ne vrea uniţi. Nu poate Dumnezeu să permită ca un popor să rămână dezbinat pentru o perioadă îndelungată de timp. Separarea temporară este un test pentru a ne verifica fiecare dintre noi dorinţa de unire”.

După Te-Deum, PS Antonie a depus flori la crucea românească, ridicată de parohia „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” în memoria victimelor regimului comunist şi a răpirii Basarabiei de către sovietici, după care, împreună cu enoriaşii parohiei „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” a mers spre statuia domnitorului Vasile Lupu din centrul Orheiului unde au depus flori.

La statuia marelui domnitor, elevii din liceele din Orhei au prezentat un program artistic.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img