Ultimele știri

PS Antonie: „Slujitorilor de pe ambele maluri ale Prutului le revine datoria de a lucra la unitatea şi mântuirea neamului românesc”

Vineri, 23 iunie 2017, PS Antonie de Orhei a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la cea de-a doua întâlnirea dintre părinţii protopopi şi consilieri ai Mitropoliei Basarabiei şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor. Scopul întâlnirii a fost de a întări colaborarea dintre slujitorii şi credincioşii Bisericii de pe cele două maluri ale Prutului. Prima întâlnire a avut loc la Iaşi în ziua de 26 ianuarie.

Întâlnirea s-a desfăşurat în una dintre sălile de conferinţe ale Institutului Muncii din Chişinău şi a decurs într-o atmosferă de înţelegere totală, finalizându-se, după ce părinţii au lucrat în grupuri, cu câteva proiecte comune, care vot fi puse în practică începând cu luna iulie a anului acesta.

La sfârşitul întâlnirii PS Antonie a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru ajutorul acordat Mitropoliei Basarabiei pentru dinamizarea activităţii misionare şi pentru faptul că a binecuvântat venirea părinţilor protopopi şi consilieri de la Iaşi la Chişinău. PS Antonie a mulţumit şi părinţilor consilieri pentru dragostea de a împărtăşi din experienţa lor confraţilor de peste Prut. Şi nu în ultimul rând, PS Antonie a mulţumit părintelui consilier Nicolae Creţu, pentru implicarea cu toată dăruirea în activitatea misionară şi socială a Mitropoliei Basarabiei, apreciind organizarea reuşită a întâlnirii reprezentanţilor Mitropoliei Basarabiei şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei la Chişinău. 

Adresându-se părinţilor consilieri, PS Antonie, între altele, a spus: „Vă mulţumim că sunteţi alături de noi. Ne înţelegeţi şi ne ajutaţi. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru că de fiecare dată, când Mitropolia Basarabiei s-a adresat pentru a fi ajutată, a răspuns cu dragoste şi dăruire de frate. Mulţumim părintelui Nicodim care este aproape la toate proiectele misionare ale Mitropoliei Basarabiei”.

„Avem nevoie de ajutorul frăţiilor voastre. Avem nevoie unii de ceilalţi. Este îmbucurător că şi ierarhii şi preoţii din strictura eclesiastică a Patriarhie Moscovei, încet, încet, se dumeresc că doar o cooperare cu fraţii de peste Prut le poate ajuta să îmbunătăţească activitatea misionară, în mod special, printre tineri. Şi este corect să fie aşa. De unde dacă nu de la fraţi vom putea mai uşor să învăţăm? Până la urmă păstorim acelaşi popor. Chiar dacă unii mai au probleme cu descoperirea identităţii de neam, spunând că sunt moldoveni. Experienţa acumulată de fraţii de peste Prut trebuie să fie adusă şi în acest spaţiu, pentru a dinamiza viaţa ortodoxă de aici. Slujitorilor de pe ambele maluri ale Prutului le revine datoria de a lucra la unitatea şi mântuirea neamului românesc. Este un drum mai lung până vor descoperi toţi că suntem un singur neam. Dar să nu disperăm. Oricum, cred că suntem pe drumul cel bun. Cooperarea slujitorilor de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă înţelegere şi va spori viaţa religioasă din a cest spaţiu. Să nu uităm – Bunul Dumnezeu ne vrea uniţi, nu învrăjbiţi”, a mai spus PS Antonie.

Întâlnirea debutat cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii la biserica „Sfânta Treime” din curtea Liceului „Prometeu” din Chişinău (paroh PC preot Ioan Cosoi).

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img