Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu iubeşte pe cel căruia i se face nedreptate şi îl ajută”

Sâmbătă, 24 iunie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a vizitat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni. PS Antonie a mers la Drujba, însoţit de dl Nicolae Popa, un român din Statele Unite ale Americii, care a dorit să facă cunoştinţă cu această comunitate. Interesul de a veni la Drujba a apărut după ce preotul Veaceslav Budei, fiu duhovnicesc al Patriarhiei Moscovei a atacat brutal comunitatea Mitropoliei Basarabiei şi pe PS Antonie în ziua de 6 mai 2017. Creştinii din Drujba l-au întâmpinat pe dl Popa cu flori şi cu pâine şi sare. Văzând la faţa locului care este realitatea şi după ce a discutat cu oamenii, dl Popa a promis că va încerca să ajute această comunitate de creştini.

Domnul Nicolae Popa este cunoscut pentru lupta sa pentru adevăr şi drepturile românilor, încercând, prin gesturi concrete, să fie alături cei nedreptăţiţi. O dragoste aparte dl Popa manifestă pentru comunităţilor de creştini, din Patriarhia Română, care se confruntă cu lipsa lăcaşelor. Anul trecut dl Popa a vizitat comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina pe care a ajutat-o să achiziţioneze un imobil, unde a fost amenajat un spaţiu de rugăciune. Cazul comunităţii din Peresecina a devenit cunoscut după ce cei doi preoţi din Peresecina, subordonaţi Patriarhiei Moscovei, s-au manifestat ostil faţă de înfiinţarea unei parohii a Mitropoliei Basarabiei în acest sat.

PS Antonie a mulţumit dlui Popa pentru că a arătat interes faţă de această comunitate, menţionând: „Dumnezeu iubeşte pe cel căruia i se face nedreptate şi îl ajută. Dumnezeu iubeşte Mitropolia Basarabiei căreia i s-a făcut multă nedreptate în istorie şi iubeşte fiecare parohie care aderă la jurisdicţia eclesiastică canonică din acest spaţiu. Şi pe D-voastră va ales ca să fiţi cel care aduce mângâiere. V-a a dus Bunul Dumnezeu de la o distanţă de 15 000 de kilometri, pentru a le spune acestor oameni să nu fie trişti şi că pentru dreptate şi adevăr trebuie de luptat până la capăt. Aceasta face Mitropolia Basarabiei – luptă pentru adevăr şi dreptate. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă răsplătească pentru binele pe care îl faceţi”.

Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni a aderat la Mitropolia Basarabiei în data de 26 martie 2017. În ziua de 18 aprilie 2017 a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. Conducător al comunităţii, până la numirea unui preot paroh, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a fost PC părinte Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni. Din data de 11 iunie 2017 preot la Drujba este părintele Florin Mihai Acatrinei, care în ziua de 18 iunie a oficiat prima slujbă de sfinţire a apei şi a parastasului pentru cei adormiţi.

Comunitatea deocamdată nu are un sfânt locaş pentru rugăciune. Biserica este înălţată până la centura de sus. Până la terminarea bisericii sfintele slujbe se oficiază  la demisolul viitorului sfânt locaş, unde se amenajează un paraclis. Sfântul locaş este ridicat pe lotul dăruit comunităţii de către dna Vera Antoci.

PS Antonie a vizitat satul Drujba în dat de 6 mai 2017, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (stil vechi), 28 mai 2017,  3 iunie 2017 şi  11 iunie 2017.

De la înfiinţarea comunităţii Mitropoliei Basarabiei la Drujba, Preotul Veaceslav Budei, slujitor din cadrul Patriarhiei Ruse, a arătat o agresivitate deschisă, permiţându-şi un comportament neadecvat şi la adresa episcopului Antonie. Despre acţiunile huliganice ale preotului Budei, din data de 6 mai 2017, membrii comunităţii au sesizat poliţia.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img