Ultimele știri

PS Antonie: „Însănătoşirea trupului trebuie căutată la părintele duhovnic”

Duminică, 8 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii şi la activitatea părintelui Valerie.

Vorbind despre sănătatea trupului şi a sufletului, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem din Evanghelie că există o legătură între starea trupului şi sănătatea sufletească. Când se îmbolnăveşte sufletul, boala, cu timpul, trece la trup. Putem spune că sănătatea trupului depinde de sănătatea sufletului. Suferinţa trupului poate dura în timp şi din cauza că neglijăm, cu ştiinţă sau cu neştiinţă, însănătoşirea sufletului. De aceea, însănătoşirea trupului trebuie căutată la părintele duhovnic. Mai întâi însănătoşim sufletul în Taina Mărturisirii, apoi vine şi sănătatea sufletească”. „Pocăinţa sinceră aduce sănătate şi trupului şi sufletului”, a mai spus PS Antonie. 

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Valeriu care în ultimul timp s-a implicat mult în repararea casei episcopale de la Bălţi. Preasfinţia Sa i-a mulţumit părintelui Valeriu pentru jertfă şi i-a urat multă sănătate şi bucurii duhovniceşti.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi a menţionat faptul că PS Antonie este, de acum, păstorul Episcopiei de Bălţi şi va veni mai des la Sloveanca.

Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace. PS Antonie a mai slujit la Sloveanca în ziua de 19 august 2015.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img