Ultimele știri

PS Antonie: „Goana după câştigul material constituie o piedică în creşterea noastră duhovnicească”

Duminică, 29 octombrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău ( paroh preot protoiereu Vasile Petrov).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” şi un parastas de pomenire a adormitului în Domnul, acum douăzeci şi cinci de ani, protoiereul Eugen Nazarciuc, un susţinător al Mitropoliei Basarabiei.

.În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din duminica a XXI-a după Rusalii şi l-a activitatea părintelui Vasile.

Vorbind despre piedicile în creşterea spirituală a omului, PS Antonie a spus: „Vedem din Evanghelie care sunt obstacole în avansarea noastră spirituală: grijile, bogăţiile şi plăcerile. Cuvântul lui Dumnezeu nu dă roade dacă abordăm egoist existenţa noastră. Scopul vieţii nu este de a aduna cele pe care hoţii le fură şi rugina le strică. Scopul vieţii este de aduna lumină sfântă în sufletul nostru, de a aduna sfinţenie. Adunarea celor trecătoare este o ţintă greşită. Goana după câştigul material constituie o piedică în creşterea noastră duhovnicească. Dacă lunecăm spre cele materiale însemnă că am greşit drumul. Şi acest drum este unul al întunericului, nu unul al luminii”.

„Nimic nu putem face fără Dumnezeu. Să cerem ajutorul Lui în multă rugăciune, şi văzând insistenţa noastră El va veni şi ne va ajuta să mergem spre Lumină”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a mulţumit părintelui Vasile, corului şi creştinilor prezenţi pentru atmosfera caldă de rugăciune, menţionând cât de important este ca toţi cei prezenţi la Sfânta Slujbă să fie cu gândul la Dumnezeu.

PS Antonie şi de data acesta a apreciat activitatea părintelui Vasile care se străduie cu multă jertfă să construiască un sfânt locaş, neuitând în acelaşi timp să-i zidească sufletele păstoriţilor săi. PS Antonie i-a dăruit părintelui Vasile o carte cu conţinut liturgic.

Părintele Vasile a mulţumit pentru dar şi pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău a fost întemeiată în anul 1999. Prin decret mitropolitan, semnat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Petrov. Comunitatea a fost „găzduită” de Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, unde în fosta morgă a spitalului a amenajat un mic paraclis. Prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, a fost oficiată de către părintele Vasile la 3 iulie 1999. În anul 2003 comunitatea a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte, devenind persoană juridică. În anul 2006, la 19 mai, prin Hotărâre de Guvern comunităţii„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău i s-a alocat un teren pentru a înălţa o biserică. La 22 septembrie 2007 a fost sfinţită piatra de temelie a noului locaş de închinare. Către sărbătoarea hramului, Sfântul Cuvios Stelian, din 9 decembrie 2012, comunitatea împreună cu părintele paroh au reuşit să amenajeze un spaţiu de rugăciune la demisolul bisericii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, a fost oficiată, în noul spaţiu,  prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img