Ultimele știri

PS Antonie: „Fiecare creştin este chemat să fie apostol”

Luni, 9 octombrie 2017, ziua când creştinii ortodocşi care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat sărbătoresc pe Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat şi un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui paroh, pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş şi pentru toţi locuitorii satului Peresecina.

Un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, a rostit, cu binecuvântarea PS Antonie, Preacuviosul părinte Maxim Chirilă de la Mănăstirea Ştefan cel Mare şi Sfânt (Movila lui Burcel), loc. Codăeşti, jud. Vaslui, România.

În cuvântul său, PS Antonie a mulţumit pentru predică PCuv. părinte Maxim, a felicitat pe locuitorii satului Peresecina cu sărbătorirea patronului spiritual şi s-a referit la misiunea de apostol a fiecărui creştin. Între altele, PS Antonie a spus: „Apostolii au dus învăţătura Evangheliei, cu mult sacrificiu, în toate părţile pământului. Prin jertfa lor Lumina Evangheliei a ajuns la multe popoare. Şi noi suntem avem datoria să promovăm credinţa noastră, credinţa ortodoxă. Şi acest lucru îl facem prin modul nostru de a făptui, modul nostru de a gândi şi modul nostru de a vorbi. Fiecare creştin este chemat să fie apostol, un mărturisitor al adevărului de credinţă, adevăr care ne aduce lumină şi pace în sufletele noastre”. „Să învăţăm de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan cum să-L iubim şi să-L mărturisim pe Hristos, pentru a ne bucura de fericirea sfinţilor”, a îndemnat PS Antonie.

Părintele Sergiu a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei la Peresecina şi cu alte ocazii.

La Sfânta Liturghie a fost prezent şi PC părinte protoiereu Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău.

Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img