Ultimele știri

PS Antonie de Orhei la trei ani de slujire arhierească

Miercuri, 24 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat şi un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra Preasfinţiei Sale, asupra comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş din Peresecina.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Sergiu cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere, dorindu-i multă sănătate şi păstorire îndelungată cu roade mari în Grădina Domnului, dăruindu-i un set de cărţi cu tematică religioasă şi de cult. PS Antonie a evidenţiat calităţile de misionar ale părintelui Sergiu, menţionând jertfelnicia cu care părintele a amenajat un sfânt locaş în Peresecina. Creştinii şi-au felicitat cu multă dragoste păstorul iubit, toţi menţionând calităţile sale de păstor înţelept, cumpătat şi iubitor de Dumnezeu.

Părintele Sergiu a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, felicitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei cu ocazia împlinirii a trei ani de la hirotonia sa în arhiereu şi i-a urat „mulţi ani de păstorire spre slava Lui Dumnezeu şi mântuirea celor încredinţaţi spre păstorire”. Părintele Sergiu i-a făcut şi un dar PS Antonie, un urcior care poate fi utilizat la spălarea mâinilor, moment din Sfânta Liturghie.

PS Antonie a mulţumit pentru cadou şi a amintit de emoţionantul moment al hirotoniei, din data de 24 mai 2014, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sfântă Taină  a hirotoniei a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României împreună cu alţi şase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. PS Antonie a adus mulţumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi celorlalţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din parte cărora a simţit tot timpul o susţinere, specificând că în această zi s-a rugat şi pentru părinţii săi, Mefodie şi Feodora, care sunt trecuţi la Domnul, cărora le datorează tot ce a realizat în viaţă şi în mod special faptul că a mers pe calea credinţei.

Vorbind despre realităţile eclesiastice din R. Moldova, PS Antonie, între altele, a spus: „Să mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a purtat de grijă şi ne aflăm în Biserica canonică din acest spaţiu, Mitropolia Basarabiei, parte componentă a Patriarhiei Române, Biserica neamului nostru. Trebuie să ştim acest lucru şi să vorbim mai des de acest adevăr pentru a înlătura minciuna, pentru a ajuta pe cei rătăciţi să înţeleagă că orice altă structură eclesiastică, indiferent cât de bogată este sau câţi de mulţi n-ar fi membrii componenţi ai ei, în acest spaţiu este necanonică, este împotriva rânduielilor lăsate de înaintaşii noştri”.

„Mare minune şi purtare de grijă a lui Dumnezeu că şi aici la Peresecina s-a întemeiat o comunitate a Mitropoliei Basarabiei. Şi pentru acest lucru îi mulţumim părintelui Sergiu. Cu multe greutăţi, dar avem datoria să mergem înainte. Lumina învinge întunericul. Dar noi suntem în lumină pentru că suntem în adevăr. Şi fără nici-o îndoială, până în cele din urmă vom reuşi. Nu poate Dumnezeu să-i ajute pe cei care spun neadevăruri şi sunt împotriva neamului din care se trag. Tuturor vă mulţumim pentru susţinerea pe care o acordaţi părintelui Sergiu. Mergeţi cu ajutorul Bunului Dumnezeu înainte, că mergeţi pe drumul cel corect. Să mulţumim Bunului Dumnezeu în toată vremea pentru purtare Sa de grijă”, a mi spus PS Antonie.  

Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei este ierarh al Mitropoliei Basarabiei, unica structură eclesiastică canonică din R. Moldova. Preasfinţia Sa a fost ales ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a Mitropoliei Basarabiei, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ziua de joi, 22 mai 2014. A fost hirotonit, în ziua de sâmbătă, 24 mai 2014, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sfânta Liturghie şi hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu următorii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop Administrator al Episcopiei Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop ales al Râmnicului.

Născut în anul 1963 în localitatea Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova, Preasfinţitul Părinte Antonie Telembici a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău (1987) şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi (1994). În anul 1998 urmează studii de Teologie şi Ecumenism la Institutul Ecumenic de la Bossey-Geneva (Elveţia). Din anul 1995 şi până în momentul chemării la treapta arhieriei a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img