Ultimele știri

PS Antonie: „Dacă vrem să ne ierte Dumnezeu şi noi trebuie să iertăm semenilor noştri”

Duminică, 26 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi (preot paroh Victor Bejan).

După Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica Lăsatului sec de brânză. Între altele, PS Antonie, a spus: „Din Evanghelia de astăzi vedem cât de important pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu, pentru iertarea greşelilor noastre, este să iertăm şi noi semenilor.  „Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc”, citim din textul sfânt. Cu alte cuvinte, dacă vrem să ne ierte Dumnezeu şi noi trebuie să iertăm semenilor noştri. Iertarea celor care ne-au greşit este o condiţie a iertării noaste de către Dumnezeu”.

„Să folosim perioada Sfintelor Paşti pentru a ne înnoi sufleteşte, pentru a aduna lumină în sufletele noastre prin post şi rugăciune, prin iertarea semenilor şi prin înmulţirea faptelor bune”, a îndemnat Ierarhul Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Victor cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere, menţinând că „la Hârbovăţul Nou păstoreşte un preot harnic şi bun gospodar”. „Este greu să găsim un alt slujitor care să fi făcut ceea ce părintele a reuşit să facă, aici, în câţiva ani, neavând ajutor de nicăieri. Este rodul jertfei Sfinţiei Sale, este rodul dragostei Sfinţiei Sale pentru Biserica lui Hristos, pentru misiunea ortodoxă. Mulţumim, părinte Victor, şi Bunul Dumnezeu să vă ajute să înmulţiţi roadele duhovniceşti în grădina lui Hristos. La mulţi ani, cu multă sănătate şi păstorire îndelungată”, a mai spus PS Antonie.

Fiecare creştin prezent la slujbă a primit din partea PS Antonie cărticele cu acatiste către Maica Domnului.

Părintele Victor a mulţumit pentru felicitare şi l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Hârbovăţul Nou şi cu alte ocazii.

Istoric: Părintele Victor Bejan a fost numit preot la Hârbovăţul Nou în primăvara anului 2011. La acel moment pereţii sfântului locaş erau ridicaţi până la centura de sus. Satul Hârbovăţul Nou fiind o localitate mică (numărând puţin peste o sută de case), nu putea suporta o povară atât de grea – ridicarea unui sfânt locaş. În aceste condiţii părintele a fost nevoit, de unul singur, să caute bani pentru continuarea construcţiei. Cea mai mare parte din bani, părintele Victor i-a strâns în piaţa din Anenii Noi, unde a stat în frig şi în ploaie, adunând câte un leu, astfel încât, în timp de un an şi ceva, s-a reuşit să se facă lucrări importante încât să se poată oficia sfintele slujbe. Pentru jertfa depusă la ridicarea sfântului locaş, în anul 2013, de sărbătoarea hramului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru l-a gratificat pe părintele Victor cu două distincţii bisericeşti: „Bederniţa” şi „Crucea aurită”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img