Ultimele știri

PS Antonie: „Cei care-şi uită eroii nu au viitor”

Joi, 17 mai 2018, de Praznicul Înălţării Domnului, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Eroii Neamului” din satul Ţiganca, cu hramul „Înălţarea Domnului”(stareţ ieromonah Daniel Andrian).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie de Orhei a rostit un cuvânt de învăţătură în care s-a referit la semnificaţia Praznicului Înălţării pentru viaţa creştină.

Părintele stareţ ieromonahul Daniel Andrian a mulţumit episcopului Antonie pentru vizită şi binecuvântare şi l-a invitat să mai vină la Ţiganca şi cu alte ocazii

A urmat apoi parastasul de pomenire în Cimitirul Eroilor din Ţiganca. Soborul de preoţi s-au rugat pentru odihna celor 1020 de ostaşi români căzuţi, în 1941, la capul de pod de la Ţiganca, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. Alţii 938 de eroi români îşi dorm somnul de veci în cimitirul din satul Cania.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la jertfa eroilor români pentru eliberarea fraţilor lor de sub un regim străin, ateu şi bolşevic. PS Antonie, între altele, a spus: „Aici îşi dorm somnul de veci eroii neamului românesc, care şi-au dat viaţa pentru libertatea fraţilor lor. Jertfa supremă este expresia dragostei. Din dragoste pentru fraţii lor au căzut la datorie eroii români. Să nu uităm jertfa lor. Avem această datorie. Cei care-şi uită eroii nu au viitor”. „Este bine că sunt prezenţi aici şi tinerii. Toţi luăm astăzi o lecţie de istorie. Să învăţăm de la eroi cum să ne iubim ţara, cum să luptăm pentru întregirea neamului şi cum să apărăm credinţa strămoşească”, a mai spus PS Antonie.

La eveniment a participat reprezentanţi ai administraţiei locale şi raionale, ostaşi ai Armatei Naţionale şi creştini din satele din împrejurimi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img