Ultimele știri

PS Antonie: „Atunci când ajutăm pe semeni să vină la Hristos, sufletul nostru se umple de lumină”

Duminică 23 octombrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh – Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XX-a după Cincizecime. Vorbind despre tineri, PS Antonie, între altele, a spus: „Cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi adresat fiului văduvei din Nain: „Tinere, ţie îţi zic, scoală-te”, este un îndemn adresat tinerilor, care se află departe de Hristos, de a părăsi căile greşite, care îi duce la pierzanie şi de a se apropia de credinţă şi să descopere sensul adevărat al existenţei umane. Tinereţea este cea mai frumoasă perioadă a vieţii omului, dar şi un timp când tineri pot aluneca în diferite păcate. Noi, toţi, avem datoria să fim alături de ei şi să-i ajutăm, să fim pentru ei modele de vieţuire creştină, pentru ca văzând ei faptele noastre să slăvească şi ei pe Tatăl nostru cel din ceruri. Dacă vrem ca pe aceste meleaguri să se perpetueze neamul şi credinţa să nu fim indiferenţi faţă de tineri şi de preocupările lor. Să lucrăm cu tinerii şi să-i aducem în sfintele lăcaşe pentru că şi noi avem de câştigat. Atunci când ajutăm pe semeni să vină la Hristos, sufletul nostru se umple de lumină, creştem duhovniceşte. Aducând pe tineri la Hristos, îi ajutăm să fie cetăţeni buni ai patriei pământeşti şi să moştenească viaţa veşnică”.

PS Antonie a apreciat osteneala pastorală a părintelui Sergiu pe care l-a numit „un părinte misionar şi harnic gospodar”. Preasfinţia Sa i-a dăruit părintelui Sergiu, în semn de recunoştinţă, o carte de predici, menţionând tactul pastoral de care dă dovadă părintele în lucrarea sa duhovnicească. 

Fiecare creştin prezent la Sfânta Slujbă a primit din parte PS Antonie câte o iconiţă şi a gustat apă de la râul Iordan şi fântâna Maicii Domnului din Nazaret, adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintelui Sergiu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi la invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul creştinilor din Climăuţi şi cu alte ocazii.

Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Sfântul locaş din Climăuţi este din lemn şi este construită în 1834. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img