Ultimele știri

† Pomenirea Sfinților Apostoli Arhip, Filimon și Apfia – 04 martie (19 februarie – stil nou)

„Pavel, cel pus în lanțuri pentru Iisus Hristos, și fratele Timotei, iubitului Filimon, împreună-lucrător cu noi, și surorii Apfia, și lui Arhip, cel împreună-oștean cu noi, și Bisericii din casa ta: Har vouă și pace, de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Iisus Hristos!”

Astfel deschide Sfântul Pavel epistola către Filimon. Știm despre Sfântul Filimon că a fost convertit și botezat de către Apostolul Pavel în perioada șederii sale îndelungate în biserica Efesului. Cetățean de vază al cetății Colose, Filimon și-a pus averea și posesiunile la dispoziția Bisericii. Sfintele slujbe și învățarea cuvântului aveau loc chiar în casa sa. Această casă se mai păstra încă în cel de-al V-lea secol în vremea lui Teodoret de Cyr care ne dă această mărturie. Din Constituțiile Apostolice aflăm că Filimon a fost chiar episcop al bisericii colosene.

Despre Sfânta Apfia cunoaștem de la Sfântul Ioan Gură de Aur că era soția lui Filimon. Apfia era ospitalieră, milostivă și iubitoare de săraci. Pe lângă faptul că împreună-lucra la propovăduirea Cuvântului, ea se ocupa de asistența socială din biserica lor.

Sfântul Arhip, fiul lui Filimon și al Apfiei, este menționat de două ori în Noul Testament de către Sfântul Apostol Pavel. O dată în epistola adresată tatălui său Filimon și, de asemenea, în epistola generică adresată întregii biserici colosene unde Apostolul îl întărește pe Arhip prin cuvintele „Vezi de slujba pe care ai primit-o întru Domnul, ca să o îndeplinești.”

Această sfântă slujire se poate referi la înlocuirea episcopului din Colose Epafras în timpul lungii sale absențe când acesta s-a aflat la Roma alături de Sfântul Pavel.

Sfântul Arhip a fost un misionar vrednic și un apropiat colaborator al lui Epafras și a Sfântului Pavel care îl numește „împreună-oștean cu noi”. Ca și tatăl său, Arhip s-a învrednicit de cinstita demnitate a episcopiei.

Întreaga familie împreună cu fostul lor rob Onisim au suferit prigoană și moarte martirică în timpul persecuției inițiată de împăratul Nero. Pentru că au refuzat să se închine zeiței Artemis-Diana, prefectul imperial i-a condamnat la moarte. După torturi îndelungate, Sfântul Arhip a fost decapitat iar părinții săi au fost uciși cu pietre.

Model sfânt pentru familiile creștine de-a lungul istoriei, Sfinții Filimon, Apfia și Arhip au fost uniți întreaga viață în jurul propovăduirii lui Hristos. Tot uniți au rămas și în moartea lor mărturisitoare.

 

Articol preluat: https://www.trinitas.tv/sfantul-apostol-arhip-filimon-si-sotia-sa-apfia-19-februarie/

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img