Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, un grup de pelerini ai Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, de pe ambele maluri ale Prutului, au mers într-un pelerinaj de 10 zile în Grecia.
Însoțiți de Preacucernicii preoți Marin Osoianu și Andrei Bucliș, pelerinii români au avut posibilitatea de a se închina în numeroase biserici și mănăstiri și de a cinsti moaștele multor sfinți, printre care Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia, Sfântul Ierarh Nectarie și Sfântul Mare Mucenic Efrem.
Pelerinajul a culminat cu participarea la Sfânta Liturghie în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Rusu Mărturisitorul, pe 27 mai, când s-au împlinit 100 de ani de la aducerea moaștelor acestuia în Insula Evia din Turcia. La procesiune au participat peste 2000 de credincioși ortodocși din întreaga lume. Pelerinajul, ajuns la a noua ediție, a fost organizat de Regiunea Greciei Centrale, cu binecuvântarea și sprijinul Mitropoliei de Halkida.
Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj „EMAUS”, a exprimat emoțiile trăite de pelerini și a subliniat evlavia credincioșilor români de pe ambele maluri ale Prutului față de Sfântul Ioan Rusu și ceilalți sfinți greci. „Credincioșii noștri, de pe ambele maluri ale Prutului, au mare evlavie față de acești sfinți, și nu de puține ori se întâmplă minuni, cum ar fi vindecări de boli sau izbăviri de primejdii și necazuri, atunci când le cer ajutorul în rugăciune”, a spus Părintele Marin Osoianu.
„Pelerinajul acesta a fost o binecuvântare imensă pentru noi toți. Am simțit cu toții prezența și ocrotirea sfinților, iar momentele de rugăciune comună au întărit legăturile de credință și fraternitate atât între credincioșii români din stânga și dreapta Prutului, cât și cu cei din întreaga lume, veniți la hramul Sfântului Ioan Rusu. Fiecare loc sfânt vizitat ne-a încărcat sufletește și ne-a reamintit importanța credinței și a valorilor noastre ortodoxe” a mai declarat Părintele director.
Istoria mutării moaștelor Sfântului Ioan Rusu din Turcia în Grecia
Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Rusu pe Insula Evia s-a realizat în anul 1924, în contextul înființării noii Republici Turce și a schimbului de populație între Grecia și Turcia stabilit prin Tratatul de la Lausanne (1923). Creștinii ortodocși din Prokopion, Cappadocia, care construiseră o biserică mare pentru Sfântul Ioan Rusu, au luat cu ei sfintele moaște de teamă că biserica lor va fi transformată în moschee. Refugiați în insula grecească Evia, ei au întemeiat Noul Prokopion, unde moaștele sfântului au fost primite cu mare evlavie.
Există mărturii impresionante despre drumul moaștelor către Grecia. La un moment dat, vaporul care le transporta s-a oprit și a început să se învârtă pe loc, până când căpitanul a fost informat despre prezența sfintelor moaște. Așezate cu cinste într-un adăpost pe punte, cu candele arzând zi și noapte, vaporul și-a continuat cursa fără probleme.
Moaștele Sfântului Ioan Rusu au fost inițial adăpostite în biserica Sfinților Constantin și Elena din Halkida, iar între 1930-1951 a fost construită o biserică mare în cinstea sfântului, unde sfintele moaște se găsesc până în prezent.
Pelerinajul a fost o ocazie de mare bucurie și înălțare spirituală pentru credincioșii participanți, consolidând legăturile spirituale și culturale dintre Republica Moldova, România și Grecia.
Mai multe fotografii și informații despre viitoarele pelerinaje pot fi accesate pe pagina de Facebook a Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei.