Ultimele știri

Omagiu și continuitate: ÎPS Părinte Petru la mormântul Mitropolitului Gurie Grosu, primul Mitropolit al Basarabiei

Cu un profund elogiu, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit astăzi o vizită cu totul specială. Acest moment nu a fost doar o simplă vizită pastorală, ci o comemorare solemnă a unei personalități de marcă din istoria Bisericii Ortodoxe Române și a Basarabiei – Mitropolitul Gurie Grosu, primul Mitropolit al Basarabiei, al cărui devotament și angajament pentru credința și identitatea românească au răsunat și răsună peste decenii.

Într-un gest plin de semnificație, Înaltpreasfinția Sa a făcut un pelerinaj la Mănăstirea Cernica din București, unde odihnește Mitropolitul Gurie Grosu. Aici, în liniștea mănăstirii, sub cerul senin și cu o inimă smerită, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit rânduiala trisaghionului, alături de Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, consilier mitropolitan, aducând astfel omagiu și cinstind memoria acestui ierarh cu o viață dedicată credinței și dragostei față de poporul român.

Mitropolitul Gurie Grosu a fost o figură esențială în istoria Basarabiei și a credinței ortodoxe în această regiune. El a militat neobosit pentru drepturile și libertatea credincioșilor ortodocși români din Basarabia, contribuind la afirmarea identității lor naționale și religioase. Sub conducerea sa, Biserica Ortodoxă Română din Basarabia a devenit un simbol al unității și al tradiției românești într-o perioadă complexă a istoriei.

În prezent, Înaltpreasfințitul Părinte Petru continuă această lucrare de slujire și stare de jertfă față de credința și soarta comunității ortodoxe din Basarabia. Ierarhul a luat în mâinile sale crucea predecesorului său și a continuat să dezvolte lucrarea pastorală, misionară, socială și culturală a Mitropoliei Basarabiei. În același timp, Înaltpreasfinția Sa promovează cu patos valorile identității românești și apără limba română, militand pentru unitatea credincioșilor din Basarabia.

După momentul de comemorare de la mormântul Mitropolitului Gurie Grosu, Înaltpreasfinția Sa s-a închinat și la racla cu sfintele moaște a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, un alt simbol și scut al credinței și spiritualității românești. Rugăciunile Înaltpreasfinției Sale au fost dedicate păcii, liniștii, bună-așezării și binecuvântării întregii comunități românești, indiferent de hotarele geografice.

La finalul acestei deplasări semnificative, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a lăsat câteva gânduri și impresii în jurnalul oaspeților mănăstirii, reflectând asupra responsabilităților actuale și viitoare ale Mitropoliei Basarabiei în răspândirea credinței și culturii românești.

Această vizită nu este doar un eveniment religios, ci un act de continuare a unei moșteniri de mare însemnătate pentru creștinii din Basarabia. Prin această comemorare, Înaltpreasfințitul Părinte Petru demonstrează, în numele Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, că nu uităm niciodată rădăcinile noastre și că suntem uniți în credință și dragoste pentru neam și Biserică.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img