Ultimele știri

Omagiu adus memoriei și moștenirii spirituale ale Preafericitului Părinte Patriarh TEOCTIST în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica a 8-a după Cincizecime


În Duminica a 8-a după Cincizecime, Înaltpreasfințitul Părinte PETRU, Mitropolit al Basarabiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din capitală. Alături de un sobor de diaconi și preoți, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba liturgică în fața credincioșilor adunați pentru a se ruga și a primi învățătura duhovnicească.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, care a încântat sufletele credincioșilor prezenți cu solemnitate și armonie.

În această Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, a fost adus un omagiu Preafericitului Părinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul împlinirii a 16 ani de la plecarea sa la cele veșnice, în data de 30 iulie 2007.

Părintele Constantin Olariu a ținut un cuvânt de învățătură, având ca temă minunea înmulțirii pâinilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum este relatată în Evanghelia din această Duminică.

Sfinția Sa a precizat că „această minune nu se rezumă doar la hrana fizică, ci ne amintește și de hrana duhovnicească pe care Hristos ne-o oferă neîncetat. La fel cum a hrănit mulțimile în pustie cu pâini și pești, El ne hrănește sufletele cu iubirea Sa nemărginită și cu învățăturile Sale înțelepte. Cuvintele Sale sunt pâinea vieții, iar credința în El ne hrănește spiritual și ne dă puterea de a învinge ispitele vieții.”

De asemenea a îndemnat credincioșii: „Să primim hrana duhovnicească pe care ne-o oferă Mântuitorul cu inimă deschisă și recunoscătoare, pentru a fi mereu întăriți și îndrumați pe drumul credinței noastre.”

După încheierea Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU a adus o emoționantă retrospectivă a vieții și activității vrednicului de pomenire PF Patriarh TEOCTIST Arăpașu, care timp de 21 de ani s-a jertfit în slujba Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfinția Sa și-a reamintit cu nostalgie dragostea pe care Preafericirea Sa o avea față de românii basarabeni și de Mitropolia Basarabiei. De asemenea, a reamintit determinarea, curajul și eforturile depuse împreună cu Patriarhul Teoctist și cu membrii Sfântului Sinod, de a reactiva Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor, făcând astfel un omagiu adus memoriei și moștenirii sale în slujirea clerului și credincioșilor din Basarabia.

Sfânta Liturghie de Duminica a 8-a după Cincizecime a adunat în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” un număr semnificativ de credincioși, veniți pentru a primi harul dumnezeiesc și binecuvântarea arhierească într-o atmosferă de închinare și comuniune duhovnicească.

Galeria foto poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img