Ultimele știri

Mitropolitul Basarabiei a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni

În dimineața zilei de miercuri, 1 martie, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni, situată la aproximativ 35 de kilometri de Chișinău.

Slujba a avut loc în biserica mănăstirii, care a fost construită în anul 2004, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Petru, la iniţiativa dlui Tudor Coşleţ, ctitor principal. La slujbă au participat un sobor de clerici și de monahii, precum și credincioșii din zonă.

În predica sa, ÎPS Petru a vorbit despre importanța postului și a rugăciunii în viața creștină, subliniind că acestea ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu și să ne transformăm într-un mod mai bun. De asemenea, a vorbit despre necesitatea pocăinței și a iertării în cadrul comunității din Biserică, subliniind că doar prin iertare, dragoste față de aproapele și nădejdea în mila lui Dumnezeu putem obține mântuirea.

Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite este o slujbă specială care se oficiază în cursul săptămânii (luni – vineri) din Postul Mare, cu mici excepții. În această slujbă, Trupul și Sângele Domnului sunt „tratate” într-un mod special, astfel încât credincioșii să poată primi Sfânta Împărtășanie chiar și în zilele în care nu se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, cu care suntem mai obișnuiți.

În aceste zile sfinte de început de post, Biserica se află în priveghere adâncă, în ajunare a minții cu rugăciunea stăruitoare și în atentă luare-aminte la învățăturile lui Dumnezeu. Creștinii trăiesc drama înstrăinării de Dumnezeu și calea cea anevoioasă a întoarcerii la Părintele iubitor de oameni. Sunt zile de ajunare, adică de post negru sau aspru, fiecare după putință, în care oamenii învață să vorbească mai puțin între ei și mai mult cu Dumnezeu.

În încheiere, Părintele Mitropolit a transmis un mesaj de binecuvântare pentru obștea de maici, mulțumindu-le pentru calda primire și pentru rugăciunile lor pentru întreg poporul român din Basarabia. ÎPS Petru le-a urat maicilor și credincioșilor un post roditor, în care să poată să-și întărească credința și să se apropie și mai mult de Dumnezeu prin post, rugăciune și fapte bune. Maicile de la Mănăstirea Ulmu au răspuns cu bucurie la cuvintele de binecuvântare ale Părintelui Mitropolit și au încredințat că se vor ruga în continuare pentru sănătatea și încununarea cu binecuvântări a ierarhului lor.

De asemenea, l-a decorat pe domnul Tudor Coșleț cu Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul I.

Mănăstirea Ulmu este una dintre cele mai noi mănăstiri ale Mitropoliei Basarabiei, dar care are o obște frumoasă de maici și se află în plină dezvoltare. Ea este dedicată Sfintei Teodora de la Sihla, una dintre cele mai venerabile figuri ale spiritualității ortodoxe românești.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img