Ultimele știri

Misiune şi zidire de biserică în Parohia „Sfântul Nicolae” din Anenii-Noi

Biserica românească provizorie, din panouri, lângă zidurile deja ridicate ale viitorului sfânt lăcaş, care va avea o arhitectură românească-ştefaniană, se află la marginea oraşului Anenii-Noi. Părintele paroh Victor Bejan ne-a spus că ideea înfiinţării unei noi parohii în Anenii-Noi a apărut în anul 2006, însă proiectul a prins viaţă abia în 2017, când s-au adunat creştinii din localitate, împreună cu părintele Victor, şi au decis înfiinţarea parohiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei.

În 2018 au fost finalizate procedurile legate de înfiinţarea juridică a parohiei, paroh fiind numit părintele Victor Bejan. La începutul anului 2019 a fost identificat terenul pe care se află acum biserica, întocmindu-se proiectul pentru viitoarea biserică, dar pentru moment enoriaşii au ridicat un paraclis temporar, unde se desfăşoară slujbele până în ziua de azi.

Biserica provizorie

În noiembrie 2019 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, cu toate că au fost impedimente din partea autorităţilor locale. În 2020 parohia a primit un sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte din România şi lucrările au avansat. În 2021 a fost finalizată cota 0 şi a început zidirea pereţilor bisericii. În aceeaşi perioadă parohia a primit un sprijin financiar din partea Arhiepiscopiei Iaşilor, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, astfel că lucrările au putut continua.

Puterea financiară a locuitorilor din Anenii-Noi este scăzută, de aceea fără ajutor din surse externe biserica nu ar fi putut fi ridicată până la acoperiş, aşa cum este acum. În 2022 parohia a primit din nou un sprijin financiar de la Secretariatul de Stat pentru Culte de la Bucureşti şi lucrările acum continuă, pentru a finaliza „la roşu” construcţia bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”. Proiectul bisericii a fost făcut la Chişinău de arhitectul Oleg Şveţ, care urmează liniile arhitecturale ale bisericilor ştefaniene.

Părintele paroh Victor Bejan

Sf. Liturghie în biserica provizorie

Parohia românească din Anenii-Noi face parte din Protoieria Chişinău. Oamenii vin la slujbe din tot oraşul. În oraş, în curtea spitalului, mai este o biserică-paraclis care ţine de mitropolia aflată în jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. Astfel că era nevoie de încă o biserică, mai ales pentru populaţia românească din localitate. În raionul Anenii-Noi mai este o singură biserică din jurisdicţia Patriarhiei Române.

Până în 1990, în localitate nu fusese nici o biserică ortodoxă. Istoric, pentru că până în 1940 acolo au locuit mulţi nemţi, a existat o biserică luterană, care a ajuns club în perioada URSS. Acum acea clădire adăposteşte o sală de festivităţi. Abia în 1990 a fost construit paraclisul din curtea spitalului, iar acum se ­înalţă noua biserică din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Din cauza lipsei de activitate misionară şi pastorală, unii locuitori ai oraşului au aderat la diverse culte neoprotestante, localitatea având cinci case de adunare ale acestora. Părintele Bejan ne-a mărturisit că este mult de lucru pentru a încerca eventuala reîntoarcere a foştilor creştini ortodocşi în sânul Bisericii strămoşeşti.

Slujbe frumoase, cu participare multietnică

Programul Bisericii „Sfântul Nicolae” cuprinde slujbe vineri seară, sâmbătă, duminică şi la praznicele din timpul săptămânii. Miercurea şi vinerea, după-amiază se citeşte Acatistul unui sfânt. Preoteasa părintelui Victor, doamna Cristina, de origine din Transnistria, a organizat ­corul bisericii şi cântă împreună cu câţiva enoriaşi.

De Crăciun şi de Paşti, corul bisericii, împreună cu copii de la şcoala din oraş, organizează concerte de colinde sau cântece pascale, cu ocazia Duminicii Femeilor mironosiţe. Corul parohiei a participat şi la diferite festivaluri locale sau regionale de cântări, având chiar succes cu unele interpretări. Iarna parohia organizează în curte scena Naşterii Domnului cu statuete, pentru bucuria celor mici. La slujbe vin nu numai români din Anenii-Noi, ci şi ucraineni sau ruşi care se simt apropiaţi de biserică şi de părintele paroh. Toţi credincioşii sunt bineveniţi în acest lăcaş ocrotit de Sfântul Ierarh Nicolae, iar pe 19 decembrie, când e sărbătorit hramul, conform stilului vechi calendaristic, urmat de parohiile din Mitropolia Basarabiei, biserica temporară devine neîncăpătoare, ca la Paşti şi la Crăciun.

Părintele Victor nădăjduieşte ca lucrările la noua biserică să avanseze rapid şi, cu ajutorul primit din România, să poată ­începe slujbele acolo.

Părintele Victor împreună cu doamna preoteasăSchița bisericii aflate în construcție

Articol realizat de Pr. Eugeniu Rogoti.

Sursa articol: Ziarul Lumina.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img