Ultimele știri

Liturghie Arhierească în Arad, cu participarea PS Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud

    În Duminica a XIII-a după Rusalii (26.08.2018), PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit alături de ÎPS MIHAIL, Arhiepiscop de Praga și al Ținuturilor Cehe, ÎPS TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului și PS SILUAN, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, în Parohia Gradiste, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Arad. 

   Cu această ocazie, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Veniamin, al Basarabiei de Sud, care le-a vorbit credincioșilor prezenți în număr mare, despre pilda lucrătorilor răi din Evanghelia Duminicii a XIII-a după Rusalii (Matei 21, 33-44), accentuând faptul că “noi suntem lucrătorii cărora Dumnezeu le-a încredințat via – adică lumea aceasta, până la cea de-a doua Sa venire. Acest lucru ar trebui să ne sporească eficiența și responsabilitatea de care avem a da seama și să încercăm să nu urmăm în viața exemplul lucrătorilor răi, întrucât ,, pe cei răi cu rău îi va pierde…” (cf. Matei 21, 41). Datoria noastră de creștini este să recunoaștem că Dumnezeu este ,,Stăpân al viei – vieții noastre – și Lui să-I arătăm recunoștința și iubirea noastră în toată această viață”, a subliniat Preasfinția Sa.

   La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Ordinul Sfântul Rastislav, în gradul al doilea, o icoană cu Sfinții Chiril și Metodie și o cruce de binecuvântare, iar părintelui Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, Medalia comemorativă a Sfinților Chiril și Metodie.

   În ziua precedentă, delegația ierarhilor, prezenți la Festivalul românilor de pretutindeni, au vizitat Catedrala Veche “Nașterea Sf. Ioan Botezatorul”, Catedrala “Sf. Treime”, Manastirea “Sf. Simeon Stalpnicul” – Gai și Manastirea Feredeu, unde au participat la Slujba Privegherii. 

    Cu această ocazie Preasfinția Sa Veniamin, a avut bucuria de a-l întâlni pe Pr. Teodor Gorea, născut în sat. Ordășeni, jud. Orhei, Basarabia, in vârstă de 98 de ani, având 75 de ani de slujire în slujba lui Hristos și deportat în perioada comunistă. 
În aceeași zi, PS Veniamin s-a întâlnit și cu delegația tinerilor basarabeni din Cimișlia și Cahul, care au evoluat în cadrul festivalului.

   În tot acest periplu duhovnicesc, Preasfinția Sa a fost însoțit de PC Arhidiacon Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj “Emaus” al Mitropoliei Basarabiei.

                                                                         ***
   Festivalul Românilor de Pretutindeni a început cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei la inițiativa și prin deosebita implicare a Părintelui Mihai-Octavian Blaj, în urmă cu 10 ani în localitatea Covăsînț. Din anul 2016 acesta se desfășoară în Municipiul Arad, în Arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească. Festivalul din acest an face parte din programele culturale ce se derulează în cadrul Arhiepiscopiei Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.
   Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, Primăriei Municipiului Arad, Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Cultural Municipal Arad, Universității Aurel Vlaicu din Arad.
           Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img