Ultimele știri

Itinerariul pastoral al ÎPS Petru în Duminica a II-a din Postul Mare: Încurajarea unității și ajutorului necondiționat al semenilor

Cu multă bucurie și dragoste părintească, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a vizitat în această Duminică binecuvântată două parohii din raioanele Ștefan Vodă și Anenii-Noi.

Prima oprire a fost la Biserica cu hramul „Vera, Nadejda, Liubov și mama lor, Sofia” din IP Căpșuna, unde a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Părintele paroh Roman Cuțitaru și cu un sobor de diaconi. Aici a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură despre virtuțile creștine și despre rolul femeii în familie și în societate. De asemenea, a amintit de importanța postului și de faptul că, prin pocăință sinceră și prin rugăciune neîncetată, ne putem apropia mai mult de Dumnezeu și ne putem curăți sufletele și trupurile de păcate.

„În această zi, în special, ne gândim la învățăturile Sfântului Grigore Palama, care ne arată cum putem să ne lăsăm cuprinși de lumina necreată a lui Dumnezeu și cum putem să ne ridicăm spre El prin rugăciune și prin post. Sfântul Grigore Palama a fost un adevărat trăitor al rugăciunii și al meditației ascetice asupra cuvintelor și învățăturilor Sfintei Scripturi. El ne-a învățat că, prin isihie, ne putem apropia de Dumnezeu și putem primi binecuvântări și harisme de negrăit, ale Sfântului Duh.

Astfel, Duminica a 2-a din Postul Mare ne îndeamnă să ne concentram asupra căutării lui Dumnezeu prin isihie, să fim curați și să ne abținem de la păcate și ispitele lumii. Prin aceste mici eforturi, putem să ne curățăm sufletele și să ne pregătim pentru întâlnirea cu Dumnezeu.

Să ne rugăm ca în această perioadă a Postului Mare să fim puternici și hotărâți în credința noastră, să fim curajoși în fața ispitelor și să ne lăsăm cuprinși de lumina și iubirea lui Dumnezeu, așa cum ne-a învățat Sfântul Grigore Palama.”

După încheierea programului liturgic, Înaltpreasfinția Sa a pornit spre următorul eveniment al zilei – vizitarea șantierului de construcție al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Anenii-Noi. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a fost întâmpinat cu multă bucurie de Părintele paroh Victor Bejan și a binecuvântat lucrările de construcție ce urmează a fi finalizate, pentru a oferi un nou spațiu de rugăciune și de misiune social-pastorală pentru comunitatea locală de credincioși.

ÎPS Părinte Petru, împreună cu Părintele Victor Bejan, pe șantierul de construcție al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Anenii-Noi

De asemenea, l-a încurajat pe Părintele Victor să continue cu aceeași ardoare și stare de jertfelnicie activitatea sa ecleziastică, înclusiv prin eforturile de ridicare a acestui sfânt lăcaș de cult.

La ambele evenimente, ÎPS Părinte Mitropolit a subliniat importanța credinței și a unității în cadrul Bisericii, încurajând credincioșii să continue să lucreze împreună cu părintele lor duhovnicesc în slujba lui Dumnezeu și a semenilor lor. 

„Meditând asupra pericopei evanghelice din Duminica aceasta, există oameni în jurul nostru care trec prin momente dificile și au nevoie de o mână de ajutor pentru a depăși aceste momente. Astfel, putem învăța din această pildă a slăbănogului că este important să fim atenți la nevoile celor din jur și să încercăm să îi ajutăm, așa cum au făcut prietenii slăbănogului, aducându-l înaintea Domnului Iisus Hristos. Prin a fi disponibili să ajutăm și să sprijinim pe cei din jur, putem contribui la vindecarea lor trupească și sufletească, respectiv la îmbunătățirea stării lor de bine.”

Evenimentele de duminică au fost o oportunitate minunată pentru credincioși de a discuta cu Înaltpreasfinția Sa și de a primi îndrumarea spirituală necesară pentru urcușul lor spre mântuire.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img