Ultimele știri

ÎPS Petru – Mitropolitul Basarabiei la aniversarea a 72 de ani de viață pământească

   În data de 24 octomrie ÎnaltPreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor aniversează împlinirea a 72 de ani de viață pământească.

   ÎnaltPreasfinția Sa s-a născut la 24 octombrie 1946, în comuna Ţiganca din judeţul Cahul (astăzi în raionul Cantemir), într-o familie de ţărani români (Chiril Păduraru şi Ana Avram), primind la botez numele Ion. După absolvirea studiilor primare şi medii în comuna natală, a urmat cursurile Şcolii Profesionale “Ion Creangă” din oraşul Cahul. Şi-a satisfăcut apoi serviciul militar în Armata Sovietică (1964-1966). În anul 1967 a fost admis la Seminarul Teologic “Sf. Andrei” din oraşul Odesa. Dornic de a trăi o viaţă monahală, el a intrat ca frate, în 1968, în Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Odesa, fiind tuns în monahism la data de 29 martie 1969 de către Mitropolitul Odesei şi Hersonului, Serghie Petrov. A fost hirotonit ca ierodiacon în Catedrala Mitropolitană din Odesa la 29 decembrie 1970 de către Episcopul Meliton Soloviev, rector al Seminarului şi al Academiei Teologice din Leningrad (Sankt Petersburg), iar la 23 februarie 1973 – ca ieromonah în Catedrala Episcopală din oraşul Ujgorod de către Arhiepiscopul de Muncaci şi Ujgorod, Grigorie Zakaliak.

   A slujit apoi ca preot paroh în localităţile româneşti din Maramureşul istoric (regiunea Transcarpatică din Ucraina): Apşa de Mijloc, Apşa de Jos şi Valea Scradei. În anul 1975 a fost transferat la Mănăstirea “Înălţarea Domnului” din comuna Ciumalevo (Transcarpatia). A fost ridicat la rangul de egumen în anul 1986 de către episcopul de Muncaci şi apoi la cel de arhimandrit la data de 3 decembrie 1989.

   În anul 1989, revine în Basarabia unde slujeşte ca preot la Catedrala “Naşterea Domnului” din Chişinău. La data de 25 mai 1990, este numit stareţ la Mănăstirea “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de la Căpriana, veche ctitorie voievodală.

   Hirotonia în treapta arhieriei a avut loc la data de 1 septembrie 1990. Doi ani mai târziu a devenit locțiitor de Mitropolit al Mitropoliei Basarabiei, reactivată la data de 19 decembrie 1992, sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Române, ÎPS Sa devenind astfel membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La 3 octombrie 1995 a fost ales Mitropolit al Basarabiei, acordându-i-se titulatura de “Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor”.

Întru multi și fericiți ani, ÎnaltPreaSfințite Părinte!

 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img