Ultimele știri

ÎPS Părinte Petru Mitropolitul Basarabiei celebrează 30 de ani de la Hirotonia întru Arhiereu. Mesajul de felicitare din partea corpului administrativ

În ziua de 1 septembrie 2020 ÎnaltPreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor aniverseaza 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie colaboratorii corpului administrativ ai Mitropoliei Basarabiei, i-au adresat Înaltului Ierarh, un mesaj de felicitare:

Înaltpreasfinţa Voastră,

Cu bucurie sfântă și dragoste de fii, Venim către ÎnaltPreasfinția Voastră, cu un sincer gând de felicitare, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la hirotonia întru Arhiereu al lui Hristos.

În decursul celor 30 de ani, ați trecut prin multe încercări dar, ați trăit și multe momente care nu se vor uita, ci vor dăinui peste veacuri. Peste încercări ați trecut de fiecare dată cu demnitate, iar momente cum ar fi: reactivarea Mitropoliei istorice a Basarabiei și recunoașterea ei de către stat mai târziu, binecuvântările și demersurile pentru înălțarea a zeci de Sfinte Locașuri, hirotoniile de preoți vrednici și multe altele, vor rămâne pentru vecie și vor fi scrise în istoria Neamului nostru.

Noi, cei care avem marea onoare și bucurie de a vă fi astăzi alături, în împlinirea misiunii ce v-a fost încredințată, în propovăduirea credinței ortodoxe strămoșești pe aceste meleaguri, aducem mulțumire Bunului Dumnezeu care ne-a lăsat să Vă avem ca un păstor blând, bun și lesne iertător, așa cum ne învață și Mântuitorul Hristos.

Vă mulțumim pentru toată dragostea cu care, atunci când a fost nevoie, ne-ați dojenit, însă, de cele mai multe ori, ne-ați ascultat, susținut și îndrumat.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să Vă dăruiască și în continuare aceeași dragoste și aceeași râvnă pentru Biserică și Neam, întru mulți și binecuvântați ani!

 

ÎNTRU MULŢI ANI STĂPÂNE!!!

Cu profund respect și dragoste de fii,

Colaboratorii Corpului Administrativ al Arhiepiscopiei Chișinăului – Mitropolia Basarabiei

 

Notă: ÎnaltPreasfințitul Părinte Mitropolit Petru s-a născut la 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova, ca fiul lui Păduraru Chiril și Avram Ana. Studiile primare și medii le-a făcut în comuna Țiganca, după care a urmat școala profesională Ion Creangă din Cahul. Între 1964-1966 a satisfăcut serviciul militar. În 1967 este admis la Seminarul Teologic Sf. Andrei din or. Odesa, iar în 1968 intră ca frate în Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Odesa. La 29 martie 1969 este tuns în monahism de Înaltpreasfinţitul Părinte Serghie Petrov, Mitropolitul Odesei și Hersonului. La 29 decembrie 1970 este hirotonit ierodiacon în Catedrala Mitropolitană din Odesa de către Preasfinţitul Părinte Meliton, Rectorul Seminarului și Academiei Teologice din Leningrad (Sanct Petersburg), iar la 23 februarie 1973 este hirotonit ieromonah în Catedrala Episcopală din or. Ujgorod de către Înaltpreasfinţitul Părinte Grigorie Zacaleac, Arhiepiscop de Muncaci și Ujgorod, după care a slujit ca preot paroh în localitățile românești: Apșa de Mijloc, Apșa de Jos și Valea Scradei (reg. Transcarpatia, Ucraina). În 1975 este transferat la mănăstirea Înălțarea Domnului din comuna Ciumalevo, Ucraina. În 1986 este ridicat la grad de egumen de către episcopul de Muncaci.

La 3 decembrie 1989 este ridicat la rangul de arhimandrit și revine în Basarabia unde slujește la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. La 25 mai 1990 este numit stareț la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe – Căpriana. La 20 iulie 1990 este ales și numit episcop de Bălți, fiind hirotonit la 1 septembrie 1990 în Catedrala din Chișinău de către înalți ierarhi din Rusia și România. La Adunarea Eparhială de Constituire a Mitropoliei Basarabiei din 14 septembrie 1992, Preasfinţitul Părinte Petru este ales locțiitor de Mitropolit al Basarabiei cu sediul la Chișinău. Tot în septembrie același an, o delegație reprezentând clerul și mirenii Mitropoliei Basarabiei s-a prezentat la Patriarhia din București, cerând jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române asupra Bisericii din Basarabia.

La 14 septembrie 1992, Patriarhia Română emite ACT PATRIARHAL ȘI SINODAL PRIVIND RECUNOAȘTEREA REACTIVĂRII MITROPOLIEI BASARABIEI, AUTONOMĂ ȘI DE STIL VECHI, CU REȘEDINȚA ÎN CHIȘINĂU.

La 21 septembrie Preasfinţitul Părinte Petru este primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind numit Locțiitor de Mitropolit al Basarabiei, devenind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 19 decembrie 1992. În 1993 este decorat cu Medalia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. La 3 octombrie 1995 Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei l-a ales Mitropolit al Basarabiei.

Este confirmat ca Mitropolit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 24 octombrie 1995, acordându-i-se titlul de Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img