Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a săvârșit Sfânta Liturghie de Adormirea Maicii Domnului (stil nou) la Mănăstirea Hadâmbu

Pelerinii din mai multe părţi ale României au participat în zilele de 14 şi 15 august 2022, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, judeţul Iaşi.

Duminică seară, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia în altarul de vară din incinta bisericii-monument a aşezării monahale.

Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului, a trimis ploaie din belşug peste pământul însetat, astfel că pe tot parcursul slujbei picăturile au căzut din cer.

A urmat procesiunea de scoatere a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost aşezată în baldachinul împodobit cu flori.

Oamenii s-au închinat cu multă evlavie la odorul de mare preţ, cerând mijlocire la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Părintele Dumitru Apetrii de la Parohia Botoşeniţa Mică, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Părintele stareţ Nicodim a mulţumit credincioşilor pentru că s-au rugat împreună în aşezarea monahală din Dealul Mare.

Programul liturgic a continuat cu Taina Sfântului Maslu săvârşită în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

 

În faţa clopotniţei Mănăstirii Hadâmbu ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a fost întâmpinat de către Părintele Stareț, Arhimandritul NICODIM, de un sobor de preoți și mulțime de credincioși. Ierarhul şi-a exprimat bucuria pentru că a poposit la Mănăstirea Hadâmbu pe care a asemănat-o cu un „Tabor”.

 

La miezul nopții, în incinta ansamblului monumentului istoric al Mănăstirii Hadâmbu s-a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, împreună cu un sobor de preoţi. Oamenii au cântat cele aproape 200 de strofe sub cerul liber, deşi aproape pe tot parcursul slujbei a plouat. Cuvântul de învăţătură a fost adresat de către părintele Vasile Ţarcă, misionar de caritate la biserica Spitalului Pădureni-Grajduri, judeţul Iaşi. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a menţionat că Maica Domnului a mijlocit darul de ploaie care s-a revărsat pe parcursul după-amizezii de duminică şi în dimineaţa zilei de luni, 15 august.

 

În ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a fost întâmpinat de către soborul slujitorilor în dangătul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul”. Ierarhul s-a închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, apoi a slujit Sfânta Liturghie în altarul de vară al aşezării monahale.

Credincioşii din mai multe părţi ale României s-au rugat împreună, cinstind astfel Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Un cuvânt emoţionant a fost ţinut de către părintele Adrian Cucu, secretarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

 

Părintele Mitropolit PETRU a mulţumit ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat să slujească la Mănăstirea Hadâmbu. De asemenea, Ierarhul i-a oferit părintelui stareţ o distincţie pentru „lucrarea săvârşită în sprijinul credinţei ortodoxe” din Basarabia.

 

Părintele Nicodim Gheorghiţă i-a dăruit Înaltpreasfinţiei Sale un engolpion şi o cruce pectorală, manifestându-şi recunoştinţa faţă de toţi cei ce au înconjurat-o pe Maica Domnului cu multă credinţă în cele două zile de sărbătoare.

 

Sursahttps://hadambu.mmb.ro/   

Foto/Video credit: Constantin Ciofu

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img