Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Costești, r. Ialoveni

20 Decembrie 2021

Pe data de 19 decembrie, de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Costești, raionul Ialoveni.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei și de Corala Parohială condusă de Doamna Preoteasă Maria Mareacre

 

 

 

 

Preacucernicul Părinte Grigore Mareacre a început construcția bisericii din anul 2012 și a pus ca ocrotitori ai comunității religioase pe Sfinții Trei Ierarhi. De-a lungul timpului, prin râvna și osteneala sa a reușit să formeze o familie numeroasă de credincioși, care sunt nelipsiți de la sfintele slujbe.

Pe data de 1 decembrie 2020 a fost semnat actul de înfiere de către Mitropolia Basarabiei a Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Costești, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Încă de la primele ore ale dimineții mulțime de popor a întâmpinat pe ÎPS Părinte Mitropolit PETRU pentru săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești.

Corala Parohială, îmbrăcată în porturi tradiționale românești, a susținut un program de colinde ce au bucurat inimile tuturor celor de față.

Nu ușor este de a construi o biserică, de aceea părintele a avut nevoie de susținerea unor oameni de bună credință care nu numai că s-au făcut ctitori ai bisericii, ci sunt și participanți activi la viața de zi cu zi a parohiei.

Prin smerenia și dragostea părintelui, biserica din satul Costești este sărbătoare de sărbătoare plină de credincioși care asculta glasul evanghelic și dau mărturie a unei vieți active spirituale-duhovnicești.

 

 

Sfântul Ierarh Nicolae

 

 

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan și Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic de ani, și, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae și era episcop al acelei cetăți. Acesta l-a învățat bunele deprinderi creștine și dreapta credință, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot.

 

Sfântul strălucea prin înfrânare, rugăciune, milostenie, dreptate și râvnă înțeleaptă pentru cele sfinte. De aceea, pentru nespusele lui virtuți a fost ales și hirotonit episcop al cetății Mira, din Lichia. Fiind om cu frica lui Dumnezeu și propovăduind cu îndrăzneală dreapta credință, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetății și, dându-l la chinuri, l-au închis în temniță împreună cu alți creștini. Dar, de vreme ce Sfântul Constantin cel Mare (306-337), din voia lui Dumnezeu, a ajuns împărat al romanilor, cei care erau închiși au fost eliberați și, împreună cu ei, a fost eliberat și Sfântul Ierarh Nicolae.

 

Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci și apărător al celor nedreptățiți. Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte și Sfântul Nicolae, care l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa. Apoi, i s-a dat marelui ierarh darul facerii de minuni. El a eliberat din temniță trei oameni nevinovați, care l-au chemat în ajutor pe Sfântul, cerându-i ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, așa să-i izbăvească și pe ei. De aceea, Sfântul Ierarh Nicolae, ca unul care era grabnic ajutător, i s-a arătat în vis împăratului Constantin și eparhului Avlavie. Pe acesta din urmă l-a și mustrat pentru nedreptatea făcută celor trei oameni în fața împăratului, iar pe împărat l-a înștiințat cu de-amănuntul, arătându-i că cei trei erau nevinovați, fiind învinuiți din invidie. Astfel, Sfântul Nicolae i-a izbăvit de la moarte. Pe lângă aceasta, a făcut și alte multe minuni.

 

Păstorind dumnezeiește dreptcredinciosul popor, a ajuns la adânci bătrâneți și s-a mutat către Domnul, pe la anul 345, neuitând nici după moarte turma sa, ci dând în toate zilele cu îndestulare binefaceri celor lipsiți și izbăvindu-i de tot felul de primejdii și de nevoi. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei. Ele se află astăzi la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor. Biserica Ortodoxă îl pomenești la data de 6 decembrie (stil nou) respectiv 19 decembrie (stil vechi).

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

 

Sursehttps://basilica.ro/ ;  https://www.trinitas.tv/

Share