Ultimele știri

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Costești, r. Ialoveni

 

Preacucernicul Părinte Grigore Mareacre a început construcția bisericii din anul 2012 și a pus ca ocrotitori ai comunității religioase pe Sfinții Trei Ierarhi. De-a lungul timpului, prin râvna și osteneala sa a reușit să formeze o familie numeroasă de credincioși, care sunt nelipsiți de la sfintele slujbe.

Pe data de 1 decembrie 2020 a fost semnat actul de înfiere de către Mitropolia Basarabiei a Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Costești, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Încă de la primele ore ale dimineții mulțime de popor a întâmpinat pe ÎPS Părinte Mitropolit PETRU pentru săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești.

Corala Parohială, îmbrăcată în porturi tradiționale românești, a susținut un program de colinde ce au bucurat inimile tuturor celor de față.

Nu ușor este de a construi o biserică, de aceea părintele a avut nevoie de susținerea unor oameni de bună credință care nu numai că s-au făcut ctitori ai bisericii, ci sunt și participanți activi la viața de zi cu zi a parohiei.

Prin smerenia și dragostea părintelui, biserica din satul Costești este sărbătoare de sărbătoare plină de credincioși care asculta glasul evanghelic și dau mărturie a unei vieți active spirituale-duhovnicești.

 

 

Sfântul Ierarh Nicolae

 

 

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan și Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic de ani, și, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae și era episcop al acelei cetăți. Acesta l-a învățat bunele deprinderi creștine și dreapta credință, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot.

 

Sfântul strălucea prin înfrânare, rugăciune, milostenie, dreptate și râvnă înțeleaptă pentru cele sfinte. De aceea, pentru nespusele lui virtuți a fost ales și hirotonit episcop al cetății Mira, din Lichia. Fiind om cu frica lui Dumnezeu și propovăduind cu îndrăzneală dreapta credință, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetății și, dându-l la chinuri, l-au închis în temniță împreună cu alți creștini. Dar, de vreme ce Sfântul Constantin cel Mare (306-337), din voia lui Dumnezeu, a ajuns împărat al romanilor, cei care erau închiși au fost eliberați și, împreună cu ei, a fost eliberat și Sfântul Ierarh Nicolae.

 

Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci și apărător al celor nedreptățiți. Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte și Sfântul Nicolae, care l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa. Apoi, i s-a dat marelui ierarh darul facerii de minuni. El a eliberat din temniță trei oameni nevinovați, care l-au chemat în ajutor pe Sfântul, cerându-i ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, așa să-i izbăvească și pe ei. De aceea, Sfântul Ierarh Nicolae, ca unul care era grabnic ajutător, i s-a arătat în vis împăratului Constantin și eparhului Avlavie. Pe acesta din urmă l-a și mustrat pentru nedreptatea făcută celor trei oameni în fața împăratului, iar pe împărat l-a înștiințat cu de-amănuntul, arătându-i că cei trei erau nevinovați, fiind învinuiți din invidie. Astfel, Sfântul Nicolae i-a izbăvit de la moarte. Pe lângă aceasta, a făcut și alte multe minuni.

 

Păstorind dumnezeiește dreptcredinciosul popor, a ajuns la adânci bătrâneți și s-a mutat către Domnul, pe la anul 345, neuitând nici după moarte turma sa, ci dând în toate zilele cu îndestulare binefaceri celor lipsiți și izbăvindu-i de tot felul de primejdii și de nevoi. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei. Ele se află astăzi la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor. Biserica Ortodoxă îl pomenești la data de 6 decembrie (stil nou) respectiv 19 decembrie (stil vechi).

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

 

Sursehttps://basilica.ro/ ;  https://www.trinitas.tv/

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img