Ultimele știri

În Joia Mare, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a oficiat Denia celor 12 Evanghelii la Paraclisul Mitropolitan

În seara zilei de ieri, 2 mai 2024, Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău a fost gazda unui moment solemn și adânc emoționant: Denia din Joia Mare, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe, au fost citite cele 12 evanghelii, care vestesc suferințele și jertfa Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

Momentul a fost încununat de cântările pline de solemnitate ale Coralei Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”, care au oferit un duh deosebit acestui eveniment liturgic. Denia din Joia Mare este unul dintre cele mai emoționante și triste momente din calendarul bisericesc, reprezentând amintirea suferințelor și jertfei Mântuitorului pentru mântuirea oamenilor.

Pe lângă citirea evangheliilor care redau evenimentele triste din viața Domnului Iisus Hristos, dinaintea răstignirii Sale, Sfânta Cruce a fost scoasă din Sfântul Altar, simbolizând purtarea Crucii pe umerii săi de către Mântuitorul, până la Golgota. Această rânduială liturgică este un moment profund de reflecție și pocăință pentru credincioși, în care Biserica își exprimă durerea și tristețea pentru judecata, răstignirea și moartea pe Cruce a Creatorului.

Sfânta Cruce va rămâne în Biserică până la Vecernia din ziua următoare, când va fi adus Sfântul Epitaf, marcând astfel continuarea solemnă a liturghiei pascale în pregătirea pentru Sfânta Înviere.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img