Ultimele știri

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva de la Iași

   În data de 14 octombrie current, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și PS Antonie de Orhei Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva.  Cu această ocazie mii de pelerini au venit, de-a lungul câtorva zile consecutive,  să îi aducă cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află în Moldova de peste 350 ani.

   Sfânta Liturghie a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama – Patriarhia Antiohiei, avându-i alături pe următorii ierarhi:

 • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,
 • Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi vicar patriarhal,
 • Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei,
 • Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor,
 • Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei,
 • Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului,
 • Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron,
 • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal,
 • Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,
 • Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei,
 • Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului,
 • Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
 • Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Episcop ales al Episcopiei Hușilor.

   Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Episcopul vicar patriarhal a transmis mesajul Patriarhului Daniel adresat pelerinilor prezenţi la Iaşi.

   Preafericirea Sa le-a transmis acestora că viața creștină este un pelerinaj duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.

   În această călătorie spre Împărăția lui Dumnezeu, se menţionează în cuvântul Preafericirii Sale, fiecare credincios este călăuzit de harul Sfântului Duh, deoarece numai prin lucrarea Sfântului Duh oamenii pot deveni sfinți. Duhul Sfânt îl ajută pe om să crească duhovnicește prin împlinirea poruncilor evanghelice de-a iubi pe Dumnezeu şi pe semeni, prin urmarea exemplului vieții sfinților, prin invocarea lor în rugăciune, cinstirea icoanei şi a moaştelor acestora. 

Viaţa sfinţilor este lumină pentru viaţa noastră

   Prezent la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama, a vorbit credincioşilor despre viaţa celor două sfinte, Parascheva şi Tecla, dar şi despre greutăţile prin care trece Biserica Antiohiei.

Ierarhul antiohian a adus mulţumiri IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru invitaţia adresată de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane şi a transmis rugăciunile şi binecuvântările Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, adresate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum şi Mitropolitului Moldovei, dar şi pelerinilor prezenţi la Iaşi.

   Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a făcut o paralelă între situaţia delicată din Siria şi perioada în care regimul comunist a persecutat Biserica Ortodoxă Română. Ierarhul a evocat figurile luminoase a clericilor şi mirenilor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste.

   Dintre aceştia, Ierarhul a evidenţiat pe arhim. Mina Dobzeu, ajuns astăzi la o vârstă venerabilă, căruia i-a oferit distincţia Crucea Moldavă.

   Rămas în memoria tuturor ca fiind cel care a oferit părintelui Nicolae Steinhardt Taina Botezului, Arhim. Mina s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în Grozești, județul Lăpușna din Basarabia și fost unul dintre miile de clerici care au apărat Ortodoxia în perioada comunistă. A fost încarcerat la Galați, Jilava, Gherla și la Canal – colonia de muncă din Delta Dunării.

IPS Nicolae de Hama: Sfânta Parascheva a ales viaţa cea bună în Hristos

   La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest dar minunat al sfinţilor ce ne sunt călăuze şi modle în viaţa noastră pământească. Ierarhul a adresat mulţumiri Patriarhului Daniel, atât pentru cuvântul adresat cu prilejul hramului, dar şi pentru rodnica lucrare desfăşurată în timpul păstoririi ca Mitropolia al Moldovei şi Bucovinei, lucrare pe care noi am preluat-o şi încercăm să o continuăm, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

   IPS Teofan a mulţumit şi ierarhilor din Bisericile Ortodoxe surori cărora le-a dăruit câte o icoană reprezentând pe Sfânta Parascheva, ierarhilor români, dar şi pelerinilor prezenţi la Iaşi.

   Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Chivotul.

Foto credit: Oana Nechifor

Sursă: Doxologia Media

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img