Ultimele știri

Hramul bisericii Sf. Grigorie Palama din Chișinău

   În data de 27 noiembrie 2019, când creștinii ortodocși de rit vechi, îl sărbătoresc pe Sf. Grigorie Palama, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie arhierească, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, în parohia de la periferia Chișinăului, care îl are ca ocrotitor ceresc pe acest mare sfânt al ortodoxiei. Preot paroh al acestei comunități este PC preot Nicolae Crețu – Consilier Eparhial pe probleme de Misiune, Pastorație și Asistență Socială.

   Din soborul preoțesc au făcut parte preoți de pe ambele maluri ale Prutului. Printre invitații de peste Prut au fost PC preot Mihai Mărgineanu, parohul bisericii Toma Cozma din Iași, PC preot Bogdan Frăsilă, inspector misionar în cadrul Sectorului Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală – Arhiepiscopia Iașilor și parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, loc. Podoleni, jud Neamț – România.

   Predica zilei a fost rostită, cu binecuvântarea ÎPS Petru, de către părintele Mihai Mărgineanu care a adus, cu cuvinte alese, un elogiu Sfântului Grigorie, vorbind și despre rolul lui de mijlocitor în fața Lui Dumnezeu pentru cei care îi cer ajutor, dar și despre calitățile lui de mare teolog.

  După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost înălțat un Te-Deum de mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui paroh, asupra familiei sale și asupra tuturor enoriașilor tinerei parohii.

   În cuvântul de la final Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a felicitate pe toți cu ocazia hramului parohiei și a adus mulțumire preoților din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care se implică și sprijină pe preoții Mitropoliei Basarabiei în implementarea de proiecte, în activitățile pastorale și misionare și, chiar și la înălțarea sfintelor locașe pe teritoriul țării noastre. Mulțumiri deosebite a transmis, în mod special, ÎnaltPreasfințitului Părinte Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care sprijină proiectele de înfrățiri între parohiile celor două eparhii și alte proiecte de consolidare a parohiilor basarabene.

   Cu un cuvânt de felicitare și de mulțumire a venit și părintele inspector misionar Bogdan Frăsilă, a cărui parohie este înfrățită cu parohia omagiată.

Notă:  Parohia „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Chişinău a fost înregistrată la Ministrul Justiţiei din R. Moldova pe data de 12 martie 2014. Mai bine de un an de zile comunitatea s-a rugat într-un spaţiu amenajat în holul fostei policlinici a fabricii Mezon, de pe strada Florilor № 32/2. Din data de 22 noiembrie 2015-7 aprilie 2019, comunitatea a activat  într-un paraclis amenajat la demisolul Gimnaziului Teatral „Ion Luca Caragiale” din strada Miron Costin № 19/7 (directoare dna Elena Boldurescu). Începând cu data de 7 aprilie 2019 parohia și-a început activitatea pe un teren achiziționat de comunitatea religioasă, având la moment demisolul bisericii functional. Prima liturghie arhierească a fost săvârșită de ÎPS Petru la data de 14 aprilie 2019 în duminica Sf. Cuv. Maria Egipteanca. La data de 27 noiembrie/14 noiembrie este praznuit Sf. Ier. Grigorie Palama, patronul acestei comunități. Biserica aflată în șantier de construcție, are două nivele. Cel de-al doilea hram al Bisericii este închinat sărbătorii Bunavestire. Parohia Ortodoxă Sfantul Ierarh Grigorie este înfrățită cu Parohia Ortodoxă Sfântul Grigorie Palama din București din campusul studențesc al Politehnicii (Pr. Paroh Marian Mihai), cu Parohia Ortodoxă  Adormirea Maicii Domnului din localitatea Podoleni, jud. Neamț (Preot Paroh Bogdan Frăsilă),  iar recent la data de 25 noiembrie 2019 s-a înfrățit cu Parohia Ortodoxă Toma Cozma din Iași (Preot Paroh Mihai Mărgineanu). Hramul din acest an este al șaselea hram sărbătorit de comunitatea „Sfântul Ierarh Grigore Palama”.

 Biserica Sfântul Ierarh Grigorie Palama este așezată în cartierul Infrastructura Bucovinei pe strada Operațiunea Iași-Chișinău nr. 29 (în preajma benzinăriei Lukoil de la ieșirea din Chișinău pe traseul Chișinău-Orhei).

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img