Ultimele știri

„Familia preotului – model de pastorație creștină” – Conferința preoților și a preoteselor din Arhiepiscopia Chișinăului

Joi, 26 ianuarie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc Conferința preoților și a preoteselor din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului, cu tema ”Familia preotului – model de pastorație creștină”.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, având ca invitat special pe Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și Exarhul Mănăstirilor din jud. Botoșani. Conferința a fost organizată prin Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială a Arhiepiscopiei Chișinăului.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie s-a desfășurat în sobor de preoți, în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Ier. Grigorie Palama” din mun. Chișinău (Pr. Paroh Nicolae Crețu, Consilierul Sectorului Misiune, Pastorație și Asistență Socială a Arhiepiscopiei Chișinăului).

Soborul a fost condus de Pr. Arhim. Iustinian Budescu (Vicar Administrativ), Pr. Andrei Deleu (Cancelar eparhial), Pr. Nicolae Crețu (Consilier Eparhial), Pr. Iurie Nistor (Protopop de Chișinău), Pr. Anatolie Bălan (Protopop de Hâncești), Pr. Valeriu Enache (Protopop de Călărași), Pr. Ion Marian (Protopop de Orhei și Criuleni), Pr. Grigore Mereacre (Secretar II al Protopopiatului Chișinău). La slujbă au asistat și alți preoți și preotese.

În sobor a slujit și invitatul special al evenimentului, Părintele Arhim. Ioan Harpa, care a susținut la încheierea Sfintei Liturghii un cuvânt de învățătură, evidențiind personalitatea marcantă a Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, filantrop și totodată compozitor, interpret, traducător și promotor al muzicii bizantine. Pr. Ioan a menționat rolul Mitropolitului Iosif Naniescu în dezvoltarea muzicii bisericești, distingând existența a trei tipuri de muzică în lume:

  1. Muzica care te duce în iad, prin mesaj, conținut și modul de manifestare;
  2. Muzica care te menține în lume;
  3. Muzica bisericească care te urcă în Cer.

După încheierea Sfintei Liturghii a avut loc o agapă frățească, oferită de Parohia gazdă a evenimentului. Participanții au vizitat șantierul Bisericii „Sf. Ier. Grigorie Palama.”

Evenimentul a continuat în sala mare a Preturii Sectorului Buiucani (str. Mihai Viteazul, nr. 2), începând cu ora 12.00.

Conferința cu tema ”Familia preotului – model de pastorație creștină”. Invitat special, părintele Arhimandrit Ioan Harpa.

Conferința a avut ca temă ”Familia preotului – model de pastorație creștină”. Invitatul special, părintele Arhimandrit Ioan Harpa, a evidențiat importanța familiei preotului în contextul unei lumi secularizate, oferind câteva sfaturi esențiale pentru o viață de familie autentică. Astfel:

a) privirea în aceeași direcție, spre Hristos;

b) dobândirea puterii de Sus, de la Dumnezeu;

c) verificarea proprie, pas cu pas, cu duhovnicul, pot asigura un climat de fericire și împlinire pentru familia preotului și totodată un model de urmat pentru credincioșii din Parohie. 

Părintele Ioan a asemănat viața de familie a preotului cu o orhidee. Precum orhideea își asigură hrana prin rădăcinile sale aeriene, nu din sol, la fel și familia preotului trebuie să-și tragă seva din Cer, de la Dumnezeu, ca să poată sluji atât lui Dumnezeu, cât și oamenilor.

A urmat o rundă de întrebări și răspunsuri privind diferite aspecte ale vieții de familie a preotului: Relația preot-preoteasă, probleme în viața de familie a preotului și soluții, educația copiilor, aspecte duhovnicești ale vieții de familie etc.

În final, moderatorul evenimentului, Pr. Cons. Nicolae Crețu a mulțumit Părintelui Artim. Ioan Harpa pentru frumoasa conferință susținută, precum și ÎPS Petru și ÎPS Teofan pentru binecuvântarea acestui eveniment, extrem de important și necesar preoților și preoteselor din Arhiepiscopia Chișinăului. Totodată s-au adus mulțumiri dlui Pretor Vasile Moroi pentru că a oferit cu amabilitate spațiul pentru desfășurarea evenimentului.

Conferința a reprezentat așadar, primul eveniment major în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului, din anul 2023, an declarat de Patriarhia Română: Anul omagial al Pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img