Ultimele știri

Duminica a 32-a după Rusalii – a lui Zaheu Vameșul, marcată prin Liturghie arhierească

„Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.” (Luca 19, 9-10)

În această duminică, a 32-a după Rusalii, a fost rânduit ca în Biserică Ortodoxă din Basarabia să fie citită Evanghelia care istoriseşte momentul întoarcerii la Dumnezeu sau a convertirii lui Zaheu vameşul. 

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, slujbă care a reunit mai mulți credincioși, veniți să se roage și să ia parte la această sfântă întâlnire cu Hristos Domnul.

Slujba a fost înfrumusețată de Corala academică a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”, dirijată de domnul Anton Dumbrava, care a oferit răspunsurile liturgice cu un profund sentiment de mângâiere și liniște sufletească.

Invitându-i pe credincioși să își îmbunătățească viețile prin urmarea exemplului lui Zaheu și prin întărirea legăturii cu Dumnezeu, Mitropolitul Basarabiei a adresat o predică încurajatoare despre pocăință și trăirea vieții în Harul lui Dumnezeu.

Reflectând la exemplul întâlnirii lui Zaheu cu Domnul Iisus, am putea spune că se numeşte întoarcerea pe drumul cel bun sau revenirea la calea cea dreaptă. Starea spirituală denaturată a celui păcătos de care Iisus se bucură atunci când se căiește. Această realitate o vedem însăşi în cuvintele Mântuitorului din fragmentul nou-testamentar, în Care spune: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam. (Luca 19, 9

De aceea, fiecare din noi trebuie să încercăm să ajungem cât mai aproape de Mântuitorul Hristos, să pătrundem cât mai profund în învățătura Lui, să-L urmăm prin fapte bune și să-L facem cunoscut și altora. În felul acesta, vom putea auzi și noi cuvintele Sale adresate lui Zaheu: „Astăzi în casa ta trebuie să rămân”.

Adresându-le un ultim cuvânt: „Mă rog milostivului Dumnezeu să pogoare asupra noastră această binecuvântare spre răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată”, Părintele Mitropolit Petru i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, urând tuturor o săptămână rodnică și ziditoare de suflete, spre slava lui Dumnezeu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img