Ultimele știri

Dragostea și Grija pentru Diaspora Basarabeană – Mesajul ÎPS Părinte Mitropolit PETRU în Duminica Migranților Români

În Duminica Migranților Români, Înaltpreasfințitul Părinte PETRU, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a transmis un mesaj duhovnicesc adresat tuturor românilor basarabeni aflați departe de locurile natale. ÎPS PETRU a subliniat importanța unității și solidarității în rândurile comunităților ortodoxe românești din diaspora.

Mesajul integral poate fi citit în continuare:

Cu prilejul Duminicii migranților români, moment de adâncă semnificație pentru comunitatea noastră creștinească, ne unim cugetele în rugăciune înălțătoare, iar gândurile noastre se îndreaptă către toți românii basarabeni răspândiți pe meleaguri străine. În această zi consacrată lor, dorim să subliniem importanța și plenitudinea relației noastre cu această categorie de creștini, cei care au părăsit pământul natal în căutarea unei vieți mai bune, dar au păstrat în sufletul lor legătura strânsă cu credința, identitatea românească și locul de baștină.

Biserica Ortodoxă, în toată măreția și înțelepciunea ei milenară, este, înainte de toate, o comunitate spirituală, o adunare euharistică a credincioșilor, indiferent de locul lor geografic. Credința noastră creștină transcende granițele terestre și se adresează inimilor și sufletelor oamenilor, indiferent de contextul lor cultural sau social. Astfel, zilele dedicate migranților români nu sunt doar un moment de comemorare a celor plecați, ci și o oportunitate de a reflecta asupra dimensiunii universale a Bisericii și asupra datoriei noastre de a veghea asupra și de a sprijini spiritualitatea românească în orice colț al lumii.

Pentru noi ortodocșii, Biserica este spațiul de întâlnire dintre cer și pământ, între veșnicie și timp, și aceasta înseamnă că ea traversează timpul și spațiul, însoțind pe credincioși în toate călătoriile lor, fie ele materiale sau duhovnicești. Astfel, migrația românilor basarabeni devine, într-un sens, o prelungire a acestei călătorii spirituale, o oportunitate pentru noi de a răspunde la provocările vremurilor și de a ne reafirma credința în pofida distanțelor geografice.

Este imperativ să înțelegem că pelerinajul vieții noastre este asistat de credința în Dumnezeu, iar Biserica nu numai că însoțește migrația noastră fizică, dar ne dăruiește și o casă duhovnicească oriunde ne-am afla. Într-o lume plină de schimbări și dezlănțuiri, credința noastră statornică rămâne un far călăuzitor, o ancoră a identității noastre și o sursă inepuizabilă de înțelepciune și de nădejde.

În această Duminică a migranților români, ne reamintim că suntem o comunitate unită sub tricolor, o familie înființată de Hristos însuși, care ne unește într-un legământ nestrămutat al dragostei dumnezeiești. Într-o lume în care distanțele fizice sunt diminuate de mijloacele tehnologice, vă invităm la responsabilitatea de a ne sprijini unii pe alții în moduri noi și profunde, să ne împărtășim experiențele și să propovăduim mesajul evanghelic în fiecare colț al lumii.

Astfel, cu încredere și umilință, ne încredințăm toți fiii și fiicele duhovnicești aflați departe de casă în grija lui Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Domnului, care a însoțit mereu pe cei care au călătorit pe căile necunoscute ale lumii. În această zi, rugăciunile noastre sunt alături de voi, iar îndemnul nostru este să păstrați vie legătura voastră cu credința, cultura și valorile noastre românești, pentru că, așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, „Biserica e țara noastră într-o continuă călătorie”.

Cu dragoste părintească în Hristos Domnul,

† ÎPS PĂRINTE PETRU
Arhiepiscop al Chișinăului,
Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img