Ultimele știri

Domnul Secretar de stat Ciprian-Vasile OLINICI vizitează sediul Mitropoliei Basarabiei, concretizând dorința de colaborare exprimată în întâlnirea cu ÎPS Părinte Mitropolit PETRU

Dorința impozantă de colaborare exprimată în cadrul primei întâlniri oficiale dintre ÎPS Părinte Mitropolit PETRU și domnul Secretar de stat Ciprian-Vasile OLINICI, care a avut loc ieri, 4 iulie 2023, la București, se concretizează cu promptitudine prin vizita domnului OLINICI, la sediul Mitropoliei Basarabiei, din cursul zilei de astăzi.

Din momentul preluării mandatului de conducere al Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României, Domnia Sa, a efectuat prima vizită oficială externă în Arhiepiscopia Chișinăului, Mitropolia Basarabiei, ca semn al dragostei față de comunitatea românească din Basarabia și al dorinței puternice de colaborare.

Dialogul constructiv dintre ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, echipa Centrului Eparhial și domnul Secretar de stat OLINICI a reafirmat angajamentul lor comun de a sprijini Mitropolia Basarabiei și comunitățile sale de clerici și credincioși, prin dezvoltarea activităților spirituale, sociale, misionare, educaționale și culturale. Domnul OLINICI a transmis un mesaj ferm că va depune toate eforturile posibile pentru a oferi sprijinul necesar și pentru a consolida colaborarea între Secretariatul de Stat pentru Culte și Mitropolia Basarabiei.

Pe lângă discuțiile și planurile de viitor, vizita domnului Secretar de stat a avut și un scop practic: inspectarea lucrărilor de renovare, pictură și dotare a Paraclisului Mitropolitan și a corpului administrativ. Aceste lucrări în desfășurare, care evoluează într-un timp alert, sunt susținute financiar de Guvernul României prin structurile sale: Secretariatul de Stat pentru Culte și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei, recunoscută pentru talentul și dedicarea artistică a membrilor săi, a încântat oaspetele cu o suită impresionantă de cântări patriotice, evidențiind astfel mândria lor pentru țară și popor.

În cadrul întâlnirii, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a ținut să-și exprime din nou recunoștința  față de domnul Secretar de stat Ciprian-Vasile OLINICI pentru deschiderea și sprijinul arătat față de dezideratele Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor. Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța colaborării strânse dintre autoritățile de la București și Biserica Ortodoxă Română din Basarabia în îndeplinirea nevoilor duhovnicești și materiale ale clerului și credincioșilor de pe malul stâng al Prutului.

Această vizită reprezintă un pas semnificativ în consolidarea legăturilor și a colaborării între Secretariatul de Stat pentru Culte și Mitropolia Basarabiei. Ambele părți sunt determinate să continue eforturile comune pentru promovarea valorilor culturale și spirituale ortodoxe, într-o perioadă în care comunitatea basarabeană așteaptă cu nerăbdare o mai mare implicare și sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Române.

Este îmbucurător faptul că autoritățile de la București, manifestă o grijă fără precedent față de Biserica Neamului din Basarabia, după atâția ani de prigoană, inechitate și nedreptățire, pe care clericii și credincioșii basarabeni au fost nevoiți să le trăiască din cauza autorităților comuniste, din motivul apartenenței etnice românești și al idealului național unitar.

În final, vizita domnului Secretar de stat la sediul Mitropoliei Basarabiei reprezintă o nouă etapă în consolidarea relațiilor și colaborării între Guvernul României și Biserica Ortodoxă Română din Basarabia, subliniind dorința de a susține și promova valorile culturale și spirituale românești în această regiune importantă din punct de vedere istoric, etnic și religios.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img