Ultimele știri

Conferinţa anuală a preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi

Marţi, 6 noiembrie 2018, în Sala de Conferinţe a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Municipiul Bălţi, s-a desfăşurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, prima Conferinţă anuală a preoților din cadrul Episcopiei de Bălţi. Evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural al Episcopiei de Bălţi (consilier preot Roman Botezatu). Conferinţa cu tema: „Dimensiunea pedagogică a Sfintei Liturghii” a fost susţinută de către PC Pr. Prof. Dr. Viorel Sava, profesor la Facultatea de Teologie din Iaşi.

În cuvântul introductiv, PS Antonie a vorbit despre necesitatea organizării asemenea întâlniri, unde preoţii au ocazia să asculte expunerile părinţilor profesori experimentaţi, să pună întrebările care-i frământă şi să afle răspunsurile necesare.

După prezentarea meditaţiei, mai mulţi preoţi au adresat, Părintelui Profesor Sava, întrebări referitoare la slujirea liturgică a preotului, în mod special, în contextul actual al lumii moderne. Părintele Sava a răspuns cu multă dragoste la toate întrebările, iar preoţii prezenţi au avut ocazia să audă părerea unui specialist în ştiinţa Liturgicii.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă de frăţească înţelegere, fiecare slujitor putând să-şi îmbogăţească cunoştinţele referitor la slujirea preoţească în contextul timpurilor noastre. Întrebările nu au încetat nici în timpul agapei frăţeşti.

În încheiere, PS Antonie a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru faptul că a binecuvântat ca PC Pr. Prof. Dr. Viorel Sava să vină la Bălţi, PC Pr. Prof. Dr. Viorel Sava pentru meditaţia ziditoare prezentată preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi, PC părinte Roman Botezatu, Consilier Cultural al Episcopiei de Bălţi pentru organizarea exemplară a Conferinţei şi doamnei Nina Grapă, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Municipiul Bălţi, pentru disponibilitatea de a găzdui evenimentul misionar-pastoral al Episcopiei de Bălţi.

PS Antonie a adus mulţumiri şi părintelui Petru Botezatu, pentru faptul că a pregătit sfântul locaş pentru Sfânta Liturghie şi a oferit, arătând şi multă ospitalitate, agapa frăţească.

PS Antonie, între altele, a mai menţionat: „Pentru a creşte sub aspect pastoral şi misionar avem nevoie de asemenea întâlniri. Ne vom strădui să facem în aşa fel ca împreună să descoperim frumuseţea chemării slujirii preoţeşti. Să nu uităm activitatea slujitorilor Episcopiei de Bălţi include două dimensiuni: slujirea lui Dumnezeu şi propovăduirea adevărului despre neamul din care ne tragem”. „Să ne facem datoria cu cinste faţă de Dumnezeu şi faţă de neamul nostru românesc”, a îndemnat PS Antonie.

Conferinţa a fost precedată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care a fost oficiată la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). 

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img