Marţi, 23 mai 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăulu a binecuvântat Conferinţa dedicată comemorării preotului poet Alexie Mateevici. Conferinţa a fost organizată de Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei (protopopiatul de Edineţ şi Donduseni) şi s-a desfăşurat la Liceul Teoretic „Alexie Mateevici” din Donduşeni (directoare – dna Gulinara Grigoriev).
Conferinţa a fost precedată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care a fost oficiată de PS Antonie, împreună cu un impresionant sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, la biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din Donduşeni (preot paroh PC Roman Botezatu). Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Leontie de Rădăuţi” a protopopiatului de Rădăuţi.
Conferinţa a debutat cu oficierea de către PS Antonie a slujbei Parastasului pentru sufletele adormiţilor în Domnul Mitropolit Gurie Grosu, preot Alexie Mateevici şi preot Vasile Ţepordei, „publicistui tribun al Basarabiei româneşti”, care la 15 mai a împlinit 15 ani de la trecerea la cele veşnice.
Evenimentul religios-cultural s-a desfăşurat într-o atmosferă de sărbătoare, avându-l moderator pe PC preot Roman Botezatu, preot paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din Donduşeni.
Un cuvânt de salut către cei prezenţi au adresat: dl Victor Chiriac, preşedintele Consiliului Raional Donduşeni, dna Nina Juraveţ, şefa Direcţiei Raionale de Învăţământ şi dl Ivan Belciug, primarul oraşului Donduşeni.
În cadrul Conferinţei, dl Ivan Belciug, primarul oraşului Donduşeni, a cordat titlu de cetăţean de onoare a oraşului Donduşeni dlui Teofil Bălteanu, colonel (r), director general Bohemia Iaşi şi PC părintele profesor dr. Ioan Antistescu. Fraţii de peste Prut s-au învrednicit de acest titlu pentru implicarea exemplară în sprijinul românilor din R. Moldova pentru păstrarea credinţei şi a valorilor naţionale.
Printre cei care au vorbit despre creaţia preotului poet Alexie Mateevici au fost: PC părinte profesor dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iaşi, PC părintele profesor dr. Ioan Antistescu, dl Roman Vasile, general de brigadă (r), conferenţiar la Facultatea Apollonia din Iaşi, dl Teofil Bălteanu, colonel (r), director general Bohemia Iaşi, dl Ion Berghia, doctor în filologie, părintele Tofan Valentin, protopop de Piatra Nemţ ş. a.
PS Antonie a salutat faptul că organizarea Conferinţei are loc într-o instituţie de învăţământ, menţionând că „este datoria noastră a tuturor ca tânăra generaţie să crească în lumina adevărului”. „Şcoala este spaţiul unde copii trebuie să afle adevărul. Adevărul de neam, de limbă, de cultură. Adevărul de dă verticalitate, demnitate, dar şi sănătate spirituală”, a menţionat ierarhul Mitropoliei Basarabiei. PS Antonie a mulţumit părintelui Roman Botezatu pentru jertfelnica implicare în organizarea evenimentului cultural-religios într-o instituţie de învăţământ, subliniind că este pentru prima dată când un asemenea eveniment se desfăşoară într-o şcoală, acţiune de mare folos pentru creşterea corectă, din punct de vedere spiritual, a tinerei generaţii. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a mulţumit şi dnei directoare, Gulinara Grigoriev, şi întreg cadrului didactic de la Liceul Teoretic „Alexie Mateevici” din Donduşeni pentru aportul lor la organizarea evenimentului în cadrul Liceului.
Referindu-se la cuvintele părintelui poet Alexie Mateevici, rostite la primul Congres al învăţătorilor moldoveni din Basarabia, care s-a desfăşurat la Chişinău între 25-28 mai 1917: „Trebuie să ştim că suntem români. Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi. Să-i luminăm pe toţi cu lumină dreaptă… N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut”, PS Antonie, între altele, a spus: „Părintele Alexie Mateevici avea conştiinţa de slujitor al lui Dumnezeu, care este chemat să rostească adevărul, cel evanghelic, dar şi cel de neam. Rostind acest adevăr, părintele Alexie Mateevici ne spune că suntem români şi că nu avem n-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut. Vedem că slujitorul altarului nu are dreptul să mintă când este vorba de neamul din care se trage. Dacă nu rosteşte adevărul despre neamul său, nu-şi îndeplineşte misiunea. Avem nevoie de lumină, pentru a înţelege adevărul. De lumina lui Dumnezeu.”. „Nu putem să vorbim de Mateevici şi să nu ţinem cont de ceea ce a spus el referitor la neamul său”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie a tăiat împreună cu dl Victor Chiriac, preşedintele Consiliului Raional Donduşeni, panglica muzeului deschis în cadrul Liceului în memoria părintelui poet Alexie Mateevici, după care a oficiat slujba de sfinţire a muzeului.
Evenimentul a fost încununat cu un program artistic, care a inclus şi cântece pe versurile părintelui Alexie Mateevici şi dansuri populare, prezentat de elevii de la Liceul Teoretic „Alexie Mateevici” şi Corala „Leontie de Rădăuţi” a protopopiatului de Rădăuţi.
Mitropolia Basarabiei a declarat Anul 2017 ca an comemorativ al Mitropolitului Gurie Grosu, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naştere şi a preotului Alexe Mateevici, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la trecerea la cele veşnice. În cadrul conferinţelor dedicate Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, în cadrul Mitropoliei Basarabiei vor fi omagiaţi şi Mitropolitul Gurie Grosu şi preot poet Alexie Mateevici.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei