Sâmbătă, 4 martie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sectorul Ciocana, din Chişinău (preot paroh PC Protoiereu Mitrofor Teodor Lupanciuc).
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la perioada Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti, ca o perioadă de înnoire sufletească, la viaţa Sfântului Teodor şi la minunea săvârşită de sfânt, descoperindu-i Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului modalitatea de a-i feri pe creştini de întinare cu jertfe aduse idolilor.
Vorbind despre sfinţi şi rolul lor ocrotitor faţă de cei care păstrează credinţa dreaptă, PS Antonie, între altele, a spus: „Din minunea săvârşită de Sfântul Teodor vedem cum sfinţii poartă de grijă celor care mărturisesc aceiaşi credinţă pe care au mărturisit-o ei când duceau viaţă pământească, credinţa în Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Teodor a intervenit hotărât şi i-a poruncit, în vis, Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului să-i prevină pe creştini de intenţia vicleană a Împăratului Iulian Apostatul. Şi creştinii au fost feriţi de batjocură. Vedem din această minune care este relaţia noastră cu sfinţii dacă noi păstrăm credinţa adevărată. Suntem ocrotiţi. Ne aflăm sub protecţia lor, dacă credem sincer şi cu dragoste în Dumnezeu”.
„Ce mai învăţăm când cinstim un sfânt? Învăţăm că putem şi noi să mărturisim credinţa ca şi ei, învăţăm că putem să ne schimbăm viaţa, că putem să devenim mai buni, mai milostivi, că putem pune un început bun şi să facem voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. Sfinţii ne ajută să-L urmăm pe Hristos”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie l-a felicitat pe părintele Teodor Lupanciuc cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, dăruindu-i un volum de Cuvântări şi Predici şi i-a urat păstorire îndelungată cu roade bogate în Grădina Domnului.
Părintele Teodor a primit felicitări şi din partea păstoriţilor săi, care toţi au rostit cuvinte de apreciere, subliniind unele calităţi ale Sfinţiei Sale: un părinte bun, înţelept, cumpătat, grijuliu cu fiecare enoriaş, îndrumător iscusit, harnic, jertfelnic ş.a.
Părintele Teodor a mulţumit pentru vizită arhierească şi la invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi cu alte ocazii.
Fiecare creştin, prezent la sfânta slujbă, a primit din partea PS Antonie iconiţe cu chipul Maicii Domnului.
Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sectorul Ciocana, din Chişinău a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei la data de 16 ianuarie 2013. Spaţiul de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 9, B2, a fost obţinut prin hotărârea Consiliului Municipal Chişinău în data de 27 iunie 2013. Din data de 29 iulie 2013 până în data de 17 octombrie 2013 a fost efectuată reparaţia generală a edificiului. La 19 octombrie 2013, ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sfinţirea mică a paraclisului şi a oficiat prima Sfântă şi Dumnezeiasca Liturghie. La 19 octombrie 2014, la împlinirea a unui an de zile de la deschidere paraclisului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a oficiat a doua oară Sfântă şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul acestei comunităţi. PS Antonie de Orhei a vizitat pentru prima dată comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la 26 februarie 2015, când a oficiat, în cadrul Pavecerniţei Mari, slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. În ziua de 28 februarie 2015, în Sâmbăta Sfântului Teodor, PS Antonie a oficiat prima Sfântă şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii păstorită de părintele Teodor Lupanciuc.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei