Ultimele știri

PS Antonie: „Icoana ne chemă spre Împărăţia lui Dumnezeu”

Duminică, 5 martie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca, raionul Floreşti (preot paroh Serghei Bârlădeanu).

În cadrul Sfintei Liturghii, PC arhidiacon Marin Osoianu a citit, cu binecuvântarea PS Antonie de Orhei, Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Serghei şi pentru sănătatea ctitorilor sfântului locaş din Vărvăreuca.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cultul icoanelor în Biserica Ortodoxă şi la activitatea părintelui Serghei, pe care l-a caracterizat a fi „un misionar jertfelnic cu dragoste de Dumnezeu”.

Între altele, PS Antonie a spus: „Icoanele pentru noi, cei care ţinem credinţa dreaptă, sunt indispensabile pentru viaţa noastră religioasă. Icoane avem în biserică, în casele noastre, în faţă cărora ne rugăm seara şi dimineaţa, icoane avem la locul de muncă, mulţi poartă iconiţe mici cu ei în buzunarul de la piept al hainei, vedem deseori icoane când urcăm în mijloace de transport. Cu alte cuvinte, icoana ne însoţeşte toată viaţa noastră. Aceasta am moştenit-o de la înaintaşii noştri. Ei s-au convins că prezenţa icoanei aduce binecuvântare, de aceea a fost pusă în fiecare casă. Icoana aduce sfinţenie şi ne apropie pe noi de Dumnezeu. Icoana ne arată care este scopul vieţii noastre şi în cele din urmă, icoana ne chemă spre Împărăţia lui Dumnezeu”.

„Să mulţumim înaintaşilor noştri care ne-au lăsat această frumoasă şi bogată credinţă ortodoxă, să o păstrăm şi să o transmitem generaţiilor care vin, să cinstim icoanele, care ne aduc sfinţenie în casele noastre şi ne ajută să mărturisim credinţa adevărată”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie şi de data aceasta a menţionat munca părintelui Serghei şi a familiei sale, care practic de unii singuri au înălţat sfântul locaş din Vărvăreuva.

PS Antonie a respins atacurile preoţilor subordonaţi Patriarhiei Moscovei, care răspândesc zvonuri despre necanonicitatea părintelui Serghei pentru faptul că aparţine de Mitropolia Basarabiei. PS Antonie a menţionat că: „În realitate, părintele Serghei aparţine de o jurisdicţie canonică, iar ceilalţi slujitori, care răspândesc neadevăruri, sunt subordonaţi unei jurisdicţii necanonice în acest spaţiu”. „Doar Mitropolia Basarabiei este canonică în acest teritoriu. Acest lucru îl spune clar istoria”, a menţionat ierarhul Mitropoliei Basarabiei.

Părintele Serghei a mulţumit pentru vizită arhierească şi la invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Varvareuca cu alte ocazii.

Fiecare creştin, prezent la sfânta slujbă, a primit din partea PS Antonie cărticele de rugăciuni şi iconiţe cu chipul Maicii Domnului

Comunitatea „Sfântul Serghie de Radonej” din satul Vărvăreuca , raionul Floreşti a fost înregistrată în anul 2012. La 28 noiembrie 2013 a fost pusă prima piatra de temelie. La slujba de punere a pietrei de temelie a participat PC preot Ioan Cosoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului şi PC preot mitrofor Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi. În ziua de 18 iulie 2014, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej”. Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a slujit la Vărvăreuca în zilele de hram -18 iulie 2015 şi 18 iulie 2016.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img