Ultimele știri

1 decembrie – Ziua Națională a României

La rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru toate Darurile Sale cele bogate revărsate asupra poporului român de pretutindeni, au participat preoți din Arhiepiscopia Chișinăului, Excelența Sa, Domnul Ambasador Daniel Ioniță, împreună cu alți oficiali ai Ambasadei și credincioși veniți din toate colțurile Chișinăului.

Ziua de 1 decembrie marchează unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu România, în anul 1918, și reprezintă un simbol al unității de neam și de credință ce a fost posibilă prin contribuția deosebită a Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj celor prezenți, vorbind despre însemnătatea zilei de 1 decembrie:

„Nu putem serba cu vrednicie unitatea noastră națională fără a reaminti generației de astăzi faptele acelora care au contribuit prin munca lor la menținerea românismului, la întărirea sa culturală și socială și, mai ales, a celor ce cu vitejia și cu jertfa vieții lor au hotărât întregirea țării.

Biserica nu a fost doar martoră a istoriei poporului român, ci a participat activ la actele fundamentale ale destinului nostru național.

Marea Unire a fost un moment inevitabil datorită luptei întregului neam românesc și nu a fost efectul unei întâmplări sau a unei conjuncturi favorabile”.

În fața bisericii, în sunetul imnurilor Republicii Moldova și al României, cântate de Corala Mitropoliei Basarabiei, s-au înălțat steagurile celor două state unite prin românism.

După slujba de Te Deum mai mulți preoți și credincioși au mers la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului și au depus flori rostind o rugăciune și cântând imnurile naționale ale României și Republicii Moldova și alte cântece patriotice.

Rugăciunea ce s-a ținut în anul 1918 în catedrala de la Alba Iulia.

“Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce pui la grele încercări pe cei pe care îi iubești; rătăcit-am de la calea adevărului și lumina dreptății până acum nu ne-a strălucit nouă și soarele nu ne-a răsărit nouă. Și iată, robi eram în pământul ce L-ai dat părinților noștri spre a mânca rodul lui și bunătățile lui.

Dar drept ești, Doamne, și drepte sunt judecățile Tale, și toate lucrurile Tale, și toate căile Tale sunt milă și adevăr și judecată adevărată, și drept judeci în veac.

De aceea, cutremurat-ai pământul, Doamne! Cine este asemenea Ție, mărit întru sfinți, minunat întru mărire, făcător de minuni?

Iată, noi venim la Tine, că Tu ești Dumnezeul nostru, căci Tu ai zis: “O, poporul meu! Rana ta este dureroasă; pedeapsa fărădelegii tale împlinitu-s-a; scoală-te. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; Eu sunt cu tine; de voi nimici toate popoarele, între care Te-am împrăștiat, pe tine nu te voi nimici. Sfărâma-voi jugul de pe tine și voi rupe cătușile tale; lărgi-voi hotarele tale; aduna-vă-voi dintre popoare și vă voi strânge din țările în care sunteți împrăștiați”.

Și acum, Doamne, Dumnezeul nostru, Cel mare în sfaturi, puternic în lucruri, ai cărui ochi pururea sunt deschiși asupra tuturor faptelor fiilor oamenilor; Cel ce înalți pe cei smeriți și ridici la mântuire pe cei ce plâng, Cel ce zădărnicești sfaturile celor vicleni, pentru ca mâinile lor să nu împlinească cugetele lor: să nu se pară mică înaintea Ta toată strâmtorarea ce a fost și în parte mai este asupra noastră, a părinților noștri și asupra întregului Tău popor.

Doamne, înaintea Ta aducem rugăciunile noastre, nu pentru dreptățile noastre, ci pentru multele Tale îndurări. Scoală-te întru ajutorul nostru și mântuiește-ne pentru mila Ta. Dă ajutor glorioasei armate române, ca să scape pe toți frații noștri din strâmtorare și să întărească noile hotare ale patriei mărite. Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ajută-ne nouă pentru mărirea neamului Tău, ca să se sălășluiască mărire în pământul nostru.

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Sursa video: http://tvrmoldova.md/   https://www.publika.md/

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img