Ultimele știri

Unde voiește Dumnezeu se biruiește rânduiala firii

Astfel, prin truda și jertfelnicia Preacucernicului Părinte Protoiereu Gabriel Andrei Gherasă, Consilier Mitropolitan pentru Proiecte și Patrimoniu Bisericesc al Mitropoliei Basarabiei, într-un răstimp de numai 40 de zile, în această localitate a fost zidită o frumoasă biserică, închinată Sfinților Serafim de Sarov, Ecaterina și Ioan Maximovici.

Bucuria a fost întregită de participarea unui ales sobor de slujitori de pe ambele maluri ale Prutului, sub protia Preacucernicului Părinte Mihail Roșu, Protopop al Protopopiatului Iași III, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan la acest însemnat eveniment pentru Eparhia noastră, alături de care au luat parte oficialitățile locale, în persoana domnului Vasile Casian, primarul comunei Sculeni, a domnului Daniel Crețu, primarul comunei Victoria (județul Iași) și a doamnei preotese Alina Apostol, primarul comunei Ciortești (județul Iași), înconjurați de mulțime de popor din Floreni și din localitățile învecinate.

După săvârșirea rânduielii de Sfințire, în cadrul căreia s-a binecuvântat și baldachinul în care se păstrează Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni „Potolește Întristările noastre” și racla cu sfintele moaște ale Sfinților Ioan Maximovici, Ecaterina și Serafim din Sarov, Inaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a mulțumit Domnului pentru această mare binecuvântare revărsată asupra localității Floreni și rugându-se ca Dumnezeu să răsplătească mărinimia și jertfelnicia tuturor celor care au pus umărul la zidirea acestei biserici.

Cuvântul de folos a fost rostit de Părintele Protopop Mihail Roșu,  care le-a explicat credincioșilor prezenți importanța duhovnicească a slujbei de sfințire, menționând că această revărsare de har este menită să transfigureze întreaga comunitate, iar zidirea unei biserici îl aduce pe Hristos pelerin la ușa inimii fiecăruia dintre noi. Totodată, faptul că această zi istorică are loc în Postul Nașterii Domnului ar trebui sa ne facă sa medităm la primirea pe care o oferim Pruncului de la Betleem în ieslea inimii noastre.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a rostit un cuvânt de binecuvântare, arătând bucuria credincioșilor pentru darul făcut de Dumnezeu prin aprinderea unei noi făclii de înviere și deschiderea unei noi punți ce-i va duce pe creștini spre Hristos.

Un cuvânt de felicitare a avut Înaltpreasfinția Sa pentru toți ctitorii acestei Biserici:

 

„Știut este că vremurile nu sunt din cele mai ușoare iar fiecare din noi ne dorim ca sudoarea frunții și jertfa adunată în bruma de ani să rodească frumos. Așa că prin lucrarea Părintelui Gabriel a rodit fiecare bănuț pe care l-ați pus în palmă. Vreau să vă îndemn ca fiecare dintre dumneavoastră să-i fiți în continuare alături, să nu-l lăsați de unul singur și să-i fiți sprijin în toate gândurile bune, iar la fiecare strigăt de-al său să-i săriți in ajutor spre a vă mântui împreună prin plinirea faptei celei bune”.

 

Pentru toată truda și jertfelnicia pusă în zidirea acestui Sfânt Locaș, Părintele Consilier, alături de toți cei care i-au fost alături și au contribuit la împlinirea acestui deziderat au fost gratificați de Înaltpreasfinția Sa: Părintele Florin Aldea de la Parohia Păltinoasa, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a învrednicit de CRUCEA MITROPOLIEI BASARABIEI, Darul Mitropolitului. Ordinele Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, gradul al III-lea și Sfânta Cuvuvioasă Parascheva, au fost conferite celor 3 primari prezenți la sfințire dar și familiilor care au contribuit la zidirea Bisericii.

La final, Preacucernicul Părinte Consilier Gabriel Andrei Gherasă a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru bucuria prilejuită de această zi:

 

„Este adevărat că s-a muncit mult și cu trudă, însă dragostea pe care mi-ați arătat-o de atâtea ori a făcut toate să fie lesnicioase. Toată recunoștința se cuvine câtorva iubitori ai casei Lui Dumnezeu, o parte dintre ei sunt astăzi alături de noi, alții din binecuvântate pricini nu sunt aici, care au răbdat și m-au răbdat cu toată insistența. Nu socotesc, Părinte Mitropolit, că aici s-a înfăptuit ceva deosebit ci doar ceea ce se cuvenea să facem, pe măsura încrederii și nădejdii pe care ați pus-o în noi.

 

Vă mulțumesc pentru răbdarea și grija părintească, pentru încrederea și pentru toată bunătatea pe care mi-ați dăruit-o. Socotesc adeverit că nu am venit să mă odihnesc în ostenelile altora și că tuturor, toate m-am făcut.”

 

Creștinii din Floreni au mulțumit Părintelui Mitropolit pentru darul făcut localității lor prin acceptarea solicitării ca Părintele Gabriel Gherasă să le fie păstor duhovnicesc iar Înaltpreasfinția Sa a lăsat ca dar la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni engolpionul său, nădăjduind ca Maica Domnului să-și reverse mereu dragostea și minunile asupra celor ce o vor cinsti după cuviință iar Părintelui Paroh i-am dăruit două cruci pectorale, ca semn de dragoste și apreciere.

 

 

 

Articol redactat de Părintele Gabriel Andrei Gherasă

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img