Ultimele știri

Târnosirea Bisericii cu hramul „Sf. Cuvioasă Parascheva și Sf. Ioan Botezatorul” din localitatea Ratuş, raionul Criuleni

Evenimentul de importanță istorică, organizat de PC Părinte Mitrofor Ioan Marian, Protopopul de Orhei, și enoriașii acestei parohii, a adus împreună pe: Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor; Preasfințitul VENIAMIN, Episcop al Basarabiei de Sud; Preacuviosul Protosinghel Arsenie Pohrib, Secretar al Cabinetului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; consilierii Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului: Părintele Victor Ghimpu, Părintele arhidiacon Maxim Sturza, Părintele arhidiacon Constantin Olariu; și alți clerici și invitați de seamă.

Încă de la primele ore ale dimineții, Ierarhii și clericii Mitropoliei Basarabiei, respectiv invitații din Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu numeroși credincioși din parohia Ratuș, au avut bucuria de a participa la slujba de târnosire a noului lăcaș de cult cu prilejul finalizării lucrărilor de construcție, consolidare și înfrumusețare.

După stropirea zidurilor cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfântul şi Marele Mir, ca o încununare a Sfintei Ierurgii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească pe Sfânta Masă nou binecuvântată, iar răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți din Iași care au înfrumusețat slujba.

Odată cu citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul parabolei bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, evidențiind două realități ale lumii în care trăim, două stări sufletești, cu caracter eshatologic, privitoare la viața veșnică.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Ioan Marian, a mulțumit ierarhilor, soborului slujitor și tuturor celor de față pentru prezență, binecuvântare și comună rugăciune. Gândurile de mulțumire s-au îndreptat și către toți enoriașii, ctitorii, binefăcătorii și muncitorii bisericii din Ratuș, prin suportul și darurile pe care le-au făcut sfinților ocrotitori ai parohiei.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, a transmis un gând de binecuvântare și încurajare, precum și felicitări pentru toți cei care s-au implicat în săvârșirea lucrărilor de construcție și înfrumusețare ale acestei biserici. De asemenea a lăudat și apreciat bogata activitate pe plan cultural, pastoral, misionar și gospodăresc, a Părintelui paroh și Protopop de Orhei.

„Ziua sfințirii unui lăcaș de cult este o zi de intensă bucurie, o doxologie, o înviere, o biruință asupra morții, pentru că zidirea unei biserici presupune jertfă, osteneală și multă rugăciune. Mi-e cunoscut faptul că credincioșii de aici, împreună cu Părintele și doamna preoteasă, s-au jertfit îndeajuns, dar iată că astăzi printr-un efort comun ați împlinit un ideal, i-ați dăruit lui Hristos o sfântă casă.”

În cele ce au urmat, Ierarhul a oferit mai multe ordine și distincții, dintre care: Ordinul „Crucea Mitropoliei Basarabiei”, Preacuviosului Părinte Protosinghel Arsenie Pohrib; Ordinul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, doamnei preotese Diana Marian; Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” gradul I și II, mai multor ctitori ai noii biserici sfințite, care a devenit o nouă emblemă a Mitropoliei Basarabiei și un altar de jertfă euharistică.

Menționăm, că după Sfânta Liturghie și ceremonia de acordare a distincțiilor, Ierarhii au săvârșit și slujba de sfințire a clopotelor, care vor chema la rugăciune sute de generații, păstrând în bătaia lor veșnic vie amintirea înaintașilor care au lăsat drept moștenire o poartă spre Cer.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img