Ultimele știri

Soborul Sfântului Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului – îndreptarul iubirii smerite, jertfelnice și discrete

„Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toţi să creadă prin el.” – (Ioan 1, 6-7)

Biserica Ortodoxă a rânduit ca îndată după sărbătoarea Botezului Domnului, să fie pomenit Sfântul Prooroc Ioan, care a săvârșit marea Taină a Botezului Mântuitorului în apele râului Iordan.

Astfel, în ziua de vineri, 20 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a săvârșit Slujba Euharistică împreună cu soborul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și cu credincioșii care au venit să-l cinstească cu pietate pe ultimul și cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament.

Prin numărul mare de oameni prezenți la Sfânta Liturghie și prin frecvența numelui său în onomastica poporului basarabean, ne putem convinge că Sfântul Ioan Botezătorul a fost o personalitate cu suflet nobil, cu o ținută morală desăvârșită, cu o smerită viață hristocentrică, care ocrotește pe oricine-i urmează cu statornicie îndemnurile propovăduite.

Cântările și răspunsurile hieratice de la strană au fost date de membrii Coralei academice „Gavriil Musicescu” al Mitropoliei Basarabiei.

În predica Înaltpreasfinției sale, Părintele Mitropolit a explicat cine a fost acest sfânt și de ce sunt rânduite atâtea zile de prăznuire dedicate lui pe parcursul unui an, relatând viața și activitatea proorocului, conform reperelor nou-testamentare. De asemenea, a evidențiat caracterul social al predicilor sale, care adresau îndemnuri corespunzătoare, ce urmăreau îndreptarea conduitelor vremii, restabilirea adevărului, a dreptății și a moralității, cerându-le să facă „roade vrednice pocăinței”.

ÎPS Petru a îndemnat credincioșii să fie mai atenți la chemarea Sfântului: „Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor.” (Matei 3, 2-3)

”Înfăptuind acest mesaj sublim, însoțit de un „botez al pocăinței” prin întrajutorare socială și îndreptare morală, ne vom îndeplini datoriile față de sufletul nostru, față de aproapele nostru și față de Domnul nostru Iisus Hristos.”

La finalul Jertfei Euharistice, Părintele arhidiacon Constantin Olariu i-a oferit Părintelui Mitropolit un buchet de flori, însoțit de un epatant mesaj de felicitare cu ocazia onomasticii numelui de botez, pe care Înaltpreasfinția Sa l-a purtat până la intrarea în monahism. Același gest a fost perpetuat și de alți credincioși prezenți la Sfânta Liturghie.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img