Ultimele știri

Sobor de Ierarhi prezenți la Sfânta Liturghie în Episcopia Basarabiei de Sud la trei ani de slujire arhierească a PS Părinte Episcop Veniamin

La slujbă au mai participat autorități locale și centrale, reprezentanți din sistemul de sănătate și cultură, printre care Excelența Sa, Doamna Consul Ana Corfu, Consul General al României din Cahul.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru l-a felicitat pe Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin oferindu-i în un aranjament florar și un buchet de cărți spre zidirea sufletului.

Preasfinția Voatră, cu bucurie duhovnicească dorim să Vă adresăm astăzi, când aniversați trei ani de la hirotonia întru arhiereu și numirea în demnitatea de episcop eparhiot în sudul Basarabiei, toate gândurile și urările Noastre de sănătate, spor și ajutor, în activitatea misionar-pastorală rodnică pe care o desfășurați în demnitatea de Episcop al Basarabiei de Sud.

Numirea dar și asumarea Preasfinției Voastre în această demnitate, a revigorat viața bisericească, în eparhia pe care o păstoriți, prin diversitatea și complexitatea activităților pastoral-misionare desfășurate, cât și prin spiritul administrativ-gospodăresc în gestionarea treburilor eparhiei și a comunităților încredințate, iar pentru aceasta, primiți toată aprecierea, susținerea și încurajarea Noastră.

Ne rugăm Mântuitorului Hristos – Arhiereul Desăvârșit, să Vă îndrume și în continuare în slujirea de arhipăstor la care ați fost chemat, slujire pe care să o purtați cu demnitate mulți ani și care să fie încununată de multe realizări binecuvântate, spre păstorirea turmei celei cuvântătoare către Împărăția lui Dumnezeu, spre dăinuirea Sfintei Noastre ortodoxii strămoșești și a spiritului românesc în Basarabia.

 

 

Pentru tot ajutorul și susținerea oferită Eparhiei, parohiilor, dar și a comunităților sărace, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a oferit ierarhilor prezenți distincția Crucea Eparhială, dar și preoților, care au contribuit de-a lungul anilor în susținerea eparhiei, Preasfinția Sa le-a oferit Ordinul Eparhial Crucea Sfântului Ierarh Dionisie Erhan.

„În această zi de sărbătoare în Episcopia Basarabiei de Sud, îndreptăm un gând de recunoștință către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a arătat o atenție și o dragoste aparte pentru credincioșii din stânga Prutului. Acest lucru l-am putut observa încă din anii 1990, când Preafericirea Sa era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei ……..” (PS Părinte Veniamin).

Preasfințitul Părinte Veniamin a fost ales Episcop al Basarabiei de Sud de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 24 mai 2018 și a fost hirotonit arhiereu în data de 26 mai a aceluiași an la Catedrala Patriarhală din București.

 

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții Părinți au mers pe la mânăstirile și câteva parohii din zonă observând sporirea duhovnicească în eparhia Basarabiei de Sud și lucrările de construcție a sfintelor lăcașe.

Un prim popas l-au făcut la Mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, r. Cahul, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, un loc pitoresc înconjurat de o pădure de salcâmi, „…. un mic colț de rai unde sufletul primește hrană veșnică și așteaptă întâlnirea cu Dumnezeu ….” (ÎPS Părinte Mitropolit Petru).

Un moment de reculegere, Înalții Ierarhi, l-au ținut la Cimitirul Eroilor Români căzuți în luptele de la Capul de Pod Țiganca, în iunie-iulie 1941, unde la 1 iunie 2006, de Ziua Eroilor, Majestatea Sa, Regele Mihai I a participat la ceremonia de inaugurare. 

În vecinătatea cimitirului se află  Mănăstirea „Eroii Neamului” cu hramul „Înălțarea Domnului”, sub oblăduirea Episcopiei Basarabiei de Sud.

Un al treilea popas a fost la Catedrala din orașul Cania dedicată eroilor români căzuți în 1941 la Iepureni și Cania, aceasta fiind o biserică-mausoleu, sub conducerea Părintelui Protopop, Protoiereu Vasile Burduja, protopop de Cantemir și Tigheci, din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud.

La întoarcere, Părinții Ierarhi, au binecuvântat lucrările care se desfășoară la o biserică parohială din lemn din orașul Leova, reședință raională.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.

Sursa video: https://www.trinitas.tv

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img