†) Slujbă Misionară în parohia "Adormirea Maicii Domnului" din s. Climăuți, r. Dondușeni

16 Februarie 2021

în Duminica a XVII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în satul Climăuți, raionul Dondușeni, la parohia "Adormirea Maicii Domnului", având preot paroh pe Părintele Sergiu Marițoi care a împlinit 12 ani de activitate preoțească în parohia pe care o păstorește cu dragoste și jertfire alături de familie.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protoiereu Mitrofor Mihail Ursachi a ținut un cuvânt de învățătură explicând pericopa evanghelică a Sfântului Apostol Matei (15, 21-28).

Credința femeii L-a descoperit pe Hristos, care nu a încetat să ceară stăruitor ajutorul Lui. Suferința fiicei sale a devenit suferința ei: „Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de un demon” (Matei 15,22). Femeia, în disperarea ei, a căzut la picioarele Mântuitorului zicând: „Doamne ajută-mă!” (Matei 15, 25), acest fapt reprezentând un gest liturgic.  Prin stăruința ei a dobândit izbăvire fiicei, iar Iisus a arătat că misiunea Lui este pentru întreaga omenire: „Am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc și vor auzi glasul Meu și va fi o turmă și un păstor” (Ioan 10, 16).

Biserica a fost construită în anul 1787 de către enoriaşii din sat. În anii 1866 şi 1874, a fost renovată. Clădirea a fost construită din bârne, în interior şi exterior structurată cu scândură din lemn de brad. Din punct de vedere arhitectural, biserica este în stil grecesc. Clopotnița este în stil brâncovenesc.

Materialele de construcţie folosite la edificarea bisericii au fost: lemn de brad, iar ulterior clopotniţa şi cupola au fost renovate cu tablă metalică zincată.

Din păcate, la data de 29 Noiembrie 2016, din cauza unui incendiu, biserica a fost distrusă în proporțiile care nu permit restaurarea acesteia.

Parohia, având circa 950 locuitori, a început construcția unei noi biserici din primavara anului 2019, de aceea părintele paroh a creat mai multe posibilități ca oamenii de bună credință de pretutindeni să poată oferii donații.

 

http://www.parohiaclimauti.net/index.php/donatii

 

 

Pe, 2 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie, Episcop de Bălţi, înconjuraţi de un sobor de preoţi, au sfinţit piatra de temelie a noii biserici.

 

 

 

Înaltpreasfinția Sa a apreciat eforturile părintelui, dar și a parohiei, care au fost depuse pentru ridicarea acestei biserici, la care au ajutat în mod special  Secretariatul de Stat pentru Culte din România, societatea Climauțanul, frații Ioan și Vladimir Prepeliță, preoți și parohii din Mitropolia Basarabiei și România.

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu

Share