Ultimele știri

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor s-a întrunit în ședință de lucru la Sediul Mitropoliei Basarabiei din Chișinău

După deschiderea lucrărilor de către ÎPS Părinte PETRU, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a fost anunțată desemnarea secretarului Sinodului Mitropolitan, în persoana PS Părinte Episcop VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, și s-a analizat Ordinea de zi stabilită pentru această ședință.

În cadrul discuțiilor, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a prezentat importanța conlucrării dintre eparhii și solidaritatea dintre clerici pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în lucrarea misionară, educațională și social-filantropică din Mitropolie.

În acest context, a fost prezentată lucrarea Mitropoliei în raport cu situația din Ucraina, apreciind implicarea ierarhilor, clericilor și a credincioșilor în susținerea refugiaților, dar și a credincioșilor aflați în dificultate din Basarabia, exprimându-se mulțumiri tuturor binefăcătorilor Mitropoliei. De asemenea, a fost evidențiată lucrarea social-filantropică desfășurată prin Asociația Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, realizările recente și viitoarele proiecte în domeniul sănătății, desfășurarea unor activități de medicină preventivă, etc.

Sinodul mitropolitan a evaluat stadiul cercetărilor privind canonizarea unor clerici, mari duhovnici care au activat în Basarabia și care au pătimit în urma persecuțiilor din a doua jumătate a secolului al XX-lea, confirmând membrii Comisiei mitropolitane pentru canonizarea sfinților. S-a amintit despre necesitatea pregătirii festivităților de la Chișinău de proclamare a canonizării preotului mărturisitor Alexandru Baltaga în anul 2025.

S-a discutat despre necesitatea intensificării activităților misionare pentru păstrarea, mărturisirea și exprimarea valorilor Ortodoxiei în societate, amintindu-se hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ședința sa din 5 iulie 2022.

În cadrul discuțiilor au fost stabilite obiectivele și prioritățile misionare prilejuite de aniversarea în anul 2022 a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, desemnându-se responsabilii pentru activitățile ce vor fi organizate la nivelul eparhiilor.

În final, membrii Sinodului mitropolitan au discutat aspecte privind formarea personalului, precum și pregătirea continuă a clerului din Mitropolia Basarabiei, stabilind principii și proceduri pentru numirea și transferul clerului. S-a subliniat necesitatea păstrării disciplinei canonice și statutare în Mitropolie.

 

 

Sector Comunicare, Media și Relații Publice

 

 

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img