†) Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

12 Februarie 2021

 

În ziua prăznuirii „Sfinților Trei Ierarhi”, pe rit vechi, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău. Lângă Înaltpreasfinția Sa a fost prezent și Părintele Protoiereu Mitrofor Mihail Ursachi, fost vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud, în prezent Preot Paroh la Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Villafranca di Verona, Italia. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Protoiereu Mitrofor Mihail Ursachi, iar la sfârșit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit i-a oferit o icoană, în semn de binecuvântare, a Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

 "

Sfinţii Trei Ierarhi au trăit în anii când Biserica, abia scăpată din prigonirile sângeroase ale împăraţilor romani, ajunsese primejduită de erezii, adică de abaterile de la dreapta credinţă.

Din cauza mulţimii învăţăturilor greşite ce se iviseră, Sfinţii Trei Ierarhi au dus o luptă grea şi neîncetată pentru adevărata înţelegere, pentru păzirea dreptei credinţe apostolice, cu privire, îndeosebi, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinţei creştine.

Fiind toţi trei mari Ierarhi ai Bisericii, au folosit amvonul, dar fiecare în felul său.

Tropar

Glasul 4

Ca cei ce ati fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.

Share