Ultimele știri

Sfântul Prooroc Ilie prăznuit la mănăstirea din Cornești – Ungheni

   În data de 02 august 2017, zi în care creștinii ce țin de calendarul pe stilul vechi îl cinstesc pe Sfântul Prooroc Ilie, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea “Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din satul Cornești r-n Ungheni(stareț PCuv. Arhimandrit Damaschin Cimbir), cu ocazia prăznuirii ocrotitorului spiritual al mănăstirii.

   După oficierea Sfintei Liturghii, Întîistătătorul Mitropoliei Basarabiei o rostit un cuvânt de învățătură cu referire la viața Sfântului Prooroc Ilie, în care printer altele a menționat: „Pentru noi, creştinii, Sfântul proroc Ilie este un model de credinţă în Adevăratul Dumnezeu. El a fost un ales a lui Dumnezeu, pe care Dumnezeu l-a ascultat când era în viaţă, dăruindu-i putere mare. A făcut diferite minuni: a înviat copilul mort al văduvei din Sarepta Sidonului, a poruncit norilor să nu trimită ploaie iar norii l-au ascultat, s-a rugat ca Bunul Dumnezeu să trimită foc peste jertfa sa şi Dumnezeu l-a ascultat, e.t.c.  Dar Sfântul Ilie are trecere mare la Dumnezeu şi după ridicarea sa la cer. De aceea, să chemăm în ajutor pe acest mare sfânt al lui Dumnezeu la vreme de necaz, iar viaţa lui şi credinţa să ne fie model de vieţuire creştină.

   De la văduva din Sarepta Sidonului învăţăm că atunci când acceptăm să împărţim puţinul nostru, Dumnezeu face minuni şi înmulţeşte darul. Astăzi, în urma inundaţiilor care au avut loc vara aceasta, foarte multe familii au rămas fără agoniseala lor de-o viaţă. Să răspundem cu ajutorul nostru la necazul semenilor. Să nu fim indiferenţi căci asta nu face parte din caracteristica unui bun creștin.

   După Sfânta Slujbă, soborul de preoţi a înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui stareț și a păstoriților săi, precum și a ctitorilor mănăstirii. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a subliniat şi de această dată hărnicia şi spiritul gospodăresc al părintelui stareţ Damaschin, care cu multă jertfă a reuşit să repare spaţiul de rugăciune al mănăstirii.

  Părintele stareţ Damaschin Cimbir a mulţumit Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei pentru binecuvântare arhierească şi pentru sprijinul pe care l-a avut din partea Mitropoliei de la înfiinţare până în present și de asemenea a ținut să mulţumească în mod special creştinilor care vin la Sfânta Mănăstire pentru închinare şi contribuie din puţinul lor la lucrările de reconstrucţie a sfântului locaş.

  Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” a fost înfiinţată, în 2002, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi este amenajată într-o fostă unitate militară, care mai bine de zece ani a stat fără stăpân, după plecarea ostaşilor sovietici, ajungând într-o stare deplorabilă – fără uşi, fără ferestre, cu acoperiş avariat şi fără curent electric. Lucrările de reamenajare au fost coordonate de părintele stareţ Damaschin Cimbir, astfel reuşind, fiind sprijinit de creştinii din împrejurimi, să transforme fosta unitate militară în loc de rugăciune pentru monahi şi creştini. La 2 noiembrie 2003 a fost săvârşită slujba de sfinţire a locaşului şi oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.

    Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img